O schimbare legislativă recentă a adus o nouă obligație pentru șoferii unor categorii de vehicule pe drumurile publice din România. În conformitate cu Legea nr.82/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 333 de miercuri, 10 aprilie, s-a modificat articolul 8 din Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, transmite Antena 3 CNN.
Noua prevedere stipulează că și conducătorii de tractoare agricole și forestiere sunt obligați să dețină în la bordul acestor vehicule trusă medicală de prim-ajutor, triunghiuri reflectorizante și stingător de incendiu, toate omologate.
„Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepția celor din categoriile AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate”, se arată în textul publicat din Monitorul Oficial.
Conform noii reglementări, nerespectarea acestei obligații poate atrage amenzi de până la 825 de lei pentru șoferii vehiculelor respective.
Te-ar putea interesa și: Atenție la camerele de bord! Polițiștii vor putea să folosească înregistrările pentru a-i amenda pe șoferi
Este important de subliniat că obligația de a deține la bord nu se aplică conducătorilor de motociclete și mopede, care sunt exceptate în categoriile AM, A1, A2 şi A, după cum urmează:
Șoferii de pe tractoare trebuie să se asigure că au în cabină, la îndemână, kitul de urgență în caz de accidente, compus din trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, toate omologate.
Potrivit informațiilor disponibile online, prețul unui astfel de kit, care include și o vestă reflectorizantă și un set de siguranțe cu bec, este de aproximativ 150-160 de lei.
Dacă se optează pentru achiziția separată a elementelor din kitul de urgență, fără vestă și alte accesorii neobligatorii, șoferii trebuie să știe că prețurile individuale sunt următoarele:
Este important ca toți șoferii de pe tractoare agricole și forestiere să fie conștienți de noile cerințe legislative și să se asigure că sunt în conformitate cu acestea pentru a evita sancțiuni și pentru a promova siguranța pe drumurile publice.
Citește și: Codul rutier 2024. Atât șoferii, cât și bicicliștii din România trebuie să respecte noi reguli în trafic