Operatorii economici vor fi obligaţi, începând din anul 2026, să prezinte planuri anuale de diminuare a risipei alimentare, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă.
Reducerea cu 50% a risipei de alimente până în anul 2030 este prevăzută în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, asumată şi de România, a mai spus Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
Începând din 2026, operatorii economici vor avea obligaţia de a prezenta planuri anuale de diminuare a risipei alimentare şi să raporteze cantităţile şi valoarea alimentelor pe care le-au donat.
Potrivit oficialului, aceste planuri şi rapoarte vor fi încărcate pe o platformă naţională pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale trebuie să o dezvolte până la 30 iunie anul viitor.
Citește și: Cum putem reduce risipa alimentară. Metoda simplă prin care românii pot cumpăra mâncare mai ieftină cu 70%
„În ceea ce priveşte combaterea risipei alimentare, un fenomen deja reglementat prin Legea 217/ 2017, Guvernul a decis astăzi, prin hotărâre, să modifice şi să completeze normele metodologice ale acestei legi. (…)
Decizia de astăzi instituie pentru operatorii economici obligaţia de a implementa cel puţin două măsuri sau acţiuni de prevenire a risipei alimentare înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor alimentare.
Începând din 2026, operatorii economici vor avea obligaţia de a prezenta planuri anuale de diminuare a risipei alimentare şi să raporteze cantităţile şi valoarea alimentelor pe care le-au donat, primit cu titlu gratuit, urmând ca aceste planuri şi rapoarte să fie încărcate pe o platformă naţională pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale trebuie să o dezvolte până la 30 iunie anul viitor”, a declarat Mihai Constantin.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, declară că este prevăzută şi adoptarea unei strategii naţionale pentru diminuarea risipei alimentare.
Această strategie va clarifica şi mai mult cum se va derula programul de reducere a risipei de alimente.
Vezi și: România este campioană la risipă alimentară. În cât timp se aruncă 6.000 de tone de alimente