- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă radical prețul uleiului. Cât o să ajungem să plătim pentru 1 singur litru

20 Sep, 13:47 • Bumbeneci Diana
Prețurile pentru ulei se schimbă din nou. Previziuni făcute de un producător renumit la nivel mondial.
Se schimbă radical prețul uleiului. Cât o să ajungem să plătim pentru 1 singur litru

După o perioadă marcată doar de majorări la nivel internațional, prețul uleiului de măsline va scădea cu 40% până la sfârșitul anului. Previziunea a fost făcută de un important producător de pe piaţa italiană a uimit cumpărătorii, având în vedere ultimele anunțuri cu privire la acest produs alimentar.

Se schimbă prețurile pentru ulei

Zefferino Monini a oferit mai multe detalii pentru Pentru Corriere della Sera, acolo unde a explicat de ce crede că prețurile vor fi mai mici în perioada următoare, în ciuda ultimelor anunțuri cu privire la posibile majorări.

„Producția care este estimată să fie în jur de 3,3-3,5 milioane de tone, față de 2,5 milioane din ultima campanie, ar trebui să readucă stocurile la un nivel similar celui din ultimii zece ani de anul viitor”

În acest sens, prețul uleiului de măsline extravirgin ar putea să scadă cu 30-40% de acum până în luna decembrie a acestui an, ceea ce ar însemna confirmarea unor vești bune pentru consumatori, care în ultimii doi ani au avut de-a face cu prețuri de raft care ajunseseră la peste 10 euro pe litru.

Ai mai putea citi: Românii care pierd dreptul la cardurile de alimente. Lista celor care nu mai primesc 250 de lei

ulei de măsline
ulei de măsline

Potrivit informațiilor lui Zefferino Monini, CEO și președinte al companiei cu același nume din Umbria, în lunile următoare uleiul de măsline va reveni să fie vândut în supermarketuri cu mult sub această cifră, deoarece este vorba atât de producție, cât și de cerere.

„Scăderea prețurilor ar trebui să conducă de fapt la o creștere a consumului în întreaga lume, mai ales în acele țări în care uleiul de măsline extravirgin nu este folosit de obicei. Ne așteptăm ca, în cazul uleiului de măsline, consumul în 2025 să revină la aproximativ 3 milioane de tone, față de 2,7 în 2024″, a mai adăugat Monini.

Zefferino Monini a mai transmis, în acest context, că scăderea prețurilor se poate face în 2024 prin prisma recoltei bune de anul acesta, cu o producție estimată la 3,3-3,5 milioane de tone, față de cele 2,5 milioane de tone din campania trecută, cantitate care ar trebui să aducă de anul viitor stocuri la un nivel similar cu cel din ultimii zece ani, anulând ultimele două campanii care au fost dezastruoase din cauza producției scăzute a Spaniei.

Te-ar mai putea interesa și: Cum poți primi ulei GRATIS de la supermarket! Vestea bună pentru români, în prag de sărbători

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult