Se impun noi reguli stricte pentru românii care au nevoie de liberarea pașaportului simplu temporar. Modificarea și completarea Legii nr. 248/2005, legată de regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, anunță Administrația Prezidențială.
Condițiile în care poate fi eliberat pașaportul simplu temporar sunt altele față de cele în vigoare până la acest moment.
Paşaportul simplu temporar va fi emis doar în situaţii speciale, de excepţie, care presupun o urgenţă în care este necesară deplasarea în străinătate sau, după caz, continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile.
„Paşaportul simplu temporar se eliberează de către serviciile publice comunitare de paşapoarte sau de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate la care au fost depuse cererile, cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege şi care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exerciţiului dreptului la libera circulaţie în străinătate sau în alte cazuri în care instanţa de judecată a impus obligaţia de a nu părăsi teritoriul României, în condiţiile legii penale, în următoarele situaţii:
– când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte, pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile şi care declară că este necesar şi urgent să îşi continue călătoria în străinătate sau să îşi reglementeze şederea/ situaţia juridică pe teritoriul unui stat, în situaţii obiective şi urgente, în care este necesară prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea şi eliberarea paşaportului simplu electronic sau acesta a fost depus pentru obţinerea unor vize”, prevede legea.
Paşaportul simplu temporar se eliberează în termen de cel mult trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii, conform regulamentului stabilit în România.
Noua propunere a documentului legislativ face referire și la șansa ca datele biometrice şi datele cetăţenilor români să fie preluate o singură dată de personalul consular, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, precum şi ca aceste date să poată fi utilizate atât pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, cât şi pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărţii electronice de identitate.
Actul normativ stipulează şi anularea informatică a paşapoartelor eliberate anterior persoanelor care au pierdut cetăţenia română.
Ai mai putea citi și: Planta care îmbogățește românii peste noapte! Se obțin 30.000 de euro la hectar