- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Se schimbă regulile de călătorie cu avionul de la 1 septembrie! Ce cantitate de lichid poți lua cu tine

10 Aug, 08:01 • Amarie Giorgiana
Călătoriile cu avionul sunt cele mai rapide, iar pasagerii trebuie să știe că de la 1 septembrie, regulamentul de pe aeroporturile din statele membre ale Uniunii Europene va fi modificat.
Se schimbă regulile de călătorie cu avionul de la 1 septembrie! Ce cantitate de lichid poți lua cu tine

Regulile de călătorie cu avionul se schimbă. De la 1 septembrie 2024, regulamentul pe aeroporturile din statele membre ale Uniunii Europene suferă modificări. Astfel, călătorii vor fi nevoiți să respecte noi reguli privind transportul lichidelor, gelurilor și aerosolilor în bagajul de mână, potrivit Business Traveller.

Regulile de călătorie cu avionul se schimbă. Ce nu mai poți lua cu tine în bagajul de mână

Comisia Europeană a venit cu noi modificări prin care se va reveni la restricțiile anterioare, menite să limiteze transportul de lichide în bagajul de mână al tuturor pasagerilor, la maximum 100 de mililitri. Măsura urmează să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024 și va fi aplicată pe toate aeroporturile din Uniunea Europeană, inclusiv pe cele care au instalat echipamente de scanare C3 de nouă generație. Măsura este similară cu cea luată de Ministerul Transporturilor din Regatul Unit în luna iunie. Atunci, aeroporturi precum London City, Aberdeen, Newcastle,  Leeds Bradford, Southend și Teesside au fost afectate.

În același timp, reprezentanții Uniunii Europene au declarat că au suspendat aceste restricții în locul echipamentului de detectare a explozivilor C3 pentru bagaje de mână. Atunci când Regatul Unit a reintrodus restricțiile, aceasta a fost descrisă ca o măsură temporară „pentru a permite îmbunătățirea în continuare a noilor sisteme de la punctele de control”, dar nu a fost dat niciun termen cu privire la momentul în care hotărârea ar putea fi ridicată.

Citește și: Unde poți face reclamație dacă ți se anulează cursa aeriană sau îți întârzie avionul mai mult de trei ore. Sigur nu știai asta

Potrivit noilor reguli, călătorii nu vor putea lua cu ei lichide, geluri sau aerosoli în recipiente mai mari de 100 ml în bagajul de mână. Excepțiile vor fi făcute doar pentru alimentele pentru bebeluși și pentru medicamentele necesare pe durata zborului. Totuși, nu există o limită maximă admisă pentru numărul de recipiente de până la 100 ml pe care pasagerii le pot lua în bagajul de mână. Mai mult, acestea nu mai trebuie plasate într-un singur sac de plastic sigilat, ci pot fi puse în orice loc din bagajul de mână, iar scoaterea lichidelor sau a dispozitivelor electronice din bagaj în timpul controlului nu va mai fi necesară.

Comisia Europeană a spus că măsura este necesară pentru îmbunătățirea software-ului scannerelor și pentru atingerea unui acord privind standardele internaționale de măsurare și regulile de siguranță aeriană.

Citește și: Când este cel mai potrivit moment al zilei ca să călătoreşti cu avionul. Sfaturi pentru planificarea zborurilor.