- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă taxele și impozitele românilor în 2025? Recomandările Băncii Mondiale și FMI

10 May, 17:24 • Adrian Popovici
Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au recomandat în mai multe instanțe ca România să modifice o serie de taxe și impozite.
Se schimbă taxele și impozitele românilor în 2025? Recomandările Băncii Mondiale și FMI

Creșterea taxelor și impozitelor este un subiect recurent în societatea românească, mai ales atunci când se vorbește despre modificarea regimului fiscal, dar și despre o serie de reforme, așa cum trebuie să facă România prin PNRR. Acum, discuțiile pe această temă au reînceput, mai ales odată cu informațiile legate de creșterea deficitului bugetar, notează Antena 3 CNN.

În plus, creșterile de salarii și pensii anunţate de guvernanți ar putea accentua şi mai mult deficitul României. În primele trei luni ale anului, deficitul ţării noastre ajunsese deja la 35,88 miliarde de lei, echivalentul a 2,06% din PIB.

Prima reformă care solicită fonduri este cea referitoare la pensii. Inițial estimată să aibă un impact de 10 miliarde, majorarea pensiilor ar putea necesita resurse financiare suplimentare. În plus, au fost anunțate majorări salariale pentru personalul angajat la Casa de Sănătate, pentru cadrele didactice, dar și diverse facilități pentru familiile care au cel puțin doi copii.

Toate aceste cheltuieli efectuate de către stat și promisiunile de majorare făcute de către guvernanți pot conduce la creșterea taxelor pentru cetățenii români.

FMI și Banca Mondială recomandă modificarea unor taxe și impozite
FMI și Banca Mondială recomandă modificarea unor taxe și impozite

Te-ar putea interesa și: Rompetrol Rafinare dă statul român în judecată. Problemele grave semnalate de companie pe fondul impunerii taxei de solidaritate

Ce recomandări fac Banca Mondială și FMI despre creșterile de taxe și impozite

Organizații precum Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială atunci când și-au trimis delegațiile să se întâlnească cu autoritățile din România au venit cu o serie de recomandări importante, printre care se numără impozitarea progresivă a salariilor, reforma sistemului de impozitare locală pentru proprietăți imobiliare, terenuri și vehicule, precum și eliminarea cotelor reduse de TVA de 5% și 9%. În plus, chiar și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) include prevederi pentru reforma fiscală.

În ciuda declarațiilor premierului Marcel Ciolacu că nu vor fi impuse noi taxe, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat faptul că nu poate fi exclusă posibilitatea intrării în vigoare a unui număr mai mare de măsuri fiscale în 2025.

Românii se pregătesc să facă față unui val de schimbări fiscale considerabile, în urma promisiunilor de majorare a cheltuielilor din ultima perioadă. În primele trei luni ale anului 2024, deficitul României a atins suma de 35,88 miliarde de lei, reprezentând 2,06% din Produsul Intern Brut al țării. Printre modificările propuse se numără impunerea unui sistem progresiv de taxare și impozitare a salariilor, revizuirea impozitelor locale aplicate asupra proprietăților imobiliare, terenurilor și vehiculelor, precum și eliminarea cotelor reduse pentru TVA de 5% și 9%. Aceste inițiative reflectă o schimbare semnificativă în politica fiscală și ar putea avea un impact substanțial asupra contribuabililor și economiei în ansamblu.

Citește și: Marcel Boloș: România va beneficia de ajutorul FMI pentru modernizarea ANAF și creșterea colectării taxelor la buget

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags: