- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă vârsta de pensionare. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii anunță și cine va primi mai mulți bani

22 Mar, 08:40 • Bumbeneci Diana
Vârsta de pensionare și veniturile seniorilor se schimbă. Președintele CNPP a făcut noi declarații.
Se schimbă vârsta de pensionare. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii anunță și cine va primi mai mulți bani

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii a transmis că vârsta de pensionare va crește cu siguranță, deoarece este vorba despre deciziile CCR și despre jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență.  „Trebuie să ținem cont de cele două decizii ale CCR. Femeile pot să iasă la aceeași vârstă de pensionare ca și bărbații’, anunță Realitatea.

Vârsta de pensionare va crește oficial

Urmează schimbări enorme în sistemul de pensii din România! Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a vorbit despre ce se întâmplă cu creșterea vârstei de pensionare. Recalcularea dosarelor se va face în baza noii legi a pensiilor, care prevede eliminarea inechităților salariale, iar unii români ar putea beneficia de creșteri ale pensiilor.

„Nu e vorba despre creșterea vârstei de pensionare, pentru că vârsta de pensionare, conform actualei legislații si pe care noi intenționăm să o menținem si in viitoarea legislație care va viza sistemul public de pensii, e de 65 de ani. Vorbim despre egalizarea vârstei de pensionare a femeilor și a bărbaților. Aici trebuie să ținem cont si de cele doua decizii ale CCR (…) care ne spun foarte clar ca si femeile pot sa iasă la aceeași vârstă de pensionare ca si barbații”, anunță oficialul.

Acest lucru se face pe baza Anexei 5 din actuala lege de pensionare 263/2010. La ora actuală, orice femeie care plănuiește să iasă la pensie, după cum susține oficialul, „azi dacă merge la ghișeu cu aceste documentații în vederea pensionării, doamnele au o vârstă de pensionare de 62 de ani. Această vârsta de 62 de ani este eșalonată conform Anexei 5 din Legea 263 pana la vârsta de 63 de ani, care se va întâmpla până în anul 2030”.

Vârsta de pensionare
Vârsta de pensionare

Prin noul jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență se schimbă modul prin care românii vor putea ieși la pensie. Este vorba despre jalonul 214 din PNRR, cel care face referire la o eșalonare până în anul 2035, atunci când femeile vor avea ieși la pensie la aceeași vârstă cu bărbații.

Vezi și: Adevărul iese la iveală! Un locotenent-colonel prezintă adevăratul talon de pensie specială. Cu cât i-au crescut veniturile din februarie 2013 și până în prezent

„Vârsta de pensionare trebuie coroborată cu speranța de viață. Deci, nu vorbim de o mărire a vârstei de pensionare. Vârsta de pensionare trebuie coroborată cu speranța de viață, iar în momentul de față considerăm noi ca vârsta de 65 de ani e optimă.

Pe de alta parte, dacă cineva dorește să muncească în continuare, la modul voluntar, nu imperativ, nu obligatoriu, poate să o facă pentru ca dreptul la muncă nu trebuie îngrădit nimănui. În actuala legislație există deja o prevedere, e vorba de articolul 99 din Legea 263/10 în care li se oferă un stimulent persoanelor care vor să rămână în activitate. Pe perioada pe care merg, fata de vârsta standard de pensionare și vor să își continua activitatea, beneficiază deja de un punctaj suplimentar la pensie, respectiv de 0,5/luna. (…) Această măsura vrem sa fie una activa privind continuarea activității in munca (…).

Punctatul suplimentar se acorda doar pe perioada când nu există cumulul (pensie-salariu). Tocmai pentru acest lucru se acorda punctajul suplimentar ca persoana să rămână cât mai mult în câmpul muncii”, a explicat Daniel Baicu, la Realitatea PLUS.

Oficialul a făcut precizări importante despre digitalizarea dosarelor de pensie.

„Ne apropiem de 75%. Se lucrează foarte mult in teritoriu pentru a reuși să finalizam procesul in timp util.

Avem si 1000 de persoane angajate, plătite din PNRR, astfel ca până la 1 septembrie să reușim să finalizăm acest proces care va sta la baza recalculării tuturor dosarelor care se afla in plata.

Nicio pensie nu va scădea după recalculare. Unde au existat inechități de-a lungul timpului, pensiile vor creste. Principiul contributivității trebuie să fie primordial. Nu pot să vă dau un exemplu pentru ca nu avem efectiv actul normativ adoptat. Când va fi adoptat, vă vom da și exemple, va fi si in transparenta publica”, a mai spus Baicu.

Citește și: Recalculare pensie 2023. Actele necesare pentru a solicita reanalizarea veniturilor lunare

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...