Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii a transmis că vârsta de pensionare va crește cu siguranță, deoarece este vorba despre deciziile CCR și despre jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență. „Trebuie să ținem cont de cele două decizii ale CCR. Femeile pot să iasă la aceeași vârstă de pensionare ca și bărbații’, anunță Realitatea.
Urmează schimbări enorme în sistemul de pensii din România! Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a vorbit despre ce se întâmplă cu creșterea vârstei de pensionare. Recalcularea dosarelor se va face în baza noii legi a pensiilor, care prevede eliminarea inechităților salariale, iar unii români ar putea beneficia de creșteri ale pensiilor.
„Nu e vorba despre creșterea vârstei de pensionare, pentru că vârsta de pensionare, conform actualei legislații si pe care noi intenționăm să o menținem si in viitoarea legislație care va viza sistemul public de pensii, e de 65 de ani. Vorbim despre egalizarea vârstei de pensionare a femeilor și a bărbaților. Aici trebuie să ținem cont si de cele doua decizii ale CCR (…) care ne spun foarte clar ca si femeile pot sa iasă la aceeași vârstă de pensionare ca si barbații”, anunță oficialul.
Acest lucru se face pe baza Anexei 5 din actuala lege de pensionare 263/2010. La ora actuală, orice femeie care plănuiește să iasă la pensie, după cum susține oficialul, „azi dacă merge la ghișeu cu aceste documentații în vederea pensionării, doamnele au o vârstă de pensionare de 62 de ani. Această vârsta de 62 de ani este eșalonată conform Anexei 5 din Legea 263 pana la vârsta de 63 de ani, care se va întâmpla până în anul 2030”.
Prin noul jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență se schimbă modul prin care românii vor putea ieși la pensie. Este vorba despre jalonul 214 din PNRR, cel care face referire la o eșalonare până în anul 2035, atunci când femeile vor avea ieși la pensie la aceeași vârstă cu bărbații.
„Vârsta de pensionare trebuie coroborată cu speranța de viață. Deci, nu vorbim de o mărire a vârstei de pensionare. Vârsta de pensionare trebuie coroborată cu speranța de viață, iar în momentul de față considerăm noi ca vârsta de 65 de ani e optimă.
Pe de alta parte, dacă cineva dorește să muncească în continuare, la modul voluntar, nu imperativ, nu obligatoriu, poate să o facă pentru ca dreptul la muncă nu trebuie îngrădit nimănui. În actuala legislație există deja o prevedere, e vorba de articolul 99 din Legea 263/10 în care li se oferă un stimulent persoanelor care vor să rămână în activitate. Pe perioada pe care merg, fata de vârsta standard de pensionare și vor să își continua activitatea, beneficiază deja de un punctaj suplimentar la pensie, respectiv de 0,5/luna. (…) Această măsura vrem sa fie una activa privind continuarea activității in munca (…).
Punctatul suplimentar se acorda doar pe perioada când nu există cumulul (pensie-salariu). Tocmai pentru acest lucru se acorda punctajul suplimentar ca persoana să rămână cât mai mult în câmpul muncii”, a explicat Daniel Baicu, la Realitatea PLUS.
Oficialul a făcut precizări importante despre digitalizarea dosarelor de pensie.
„Ne apropiem de 75%. Se lucrează foarte mult in teritoriu pentru a reuși să finalizam procesul in timp util.
Avem si 1000 de persoane angajate, plătite din PNRR, astfel ca până la 1 septembrie să reușim să finalizăm acest proces care va sta la baza recalculării tuturor dosarelor care se afla in plata.
Nicio pensie nu va scădea după recalculare. Unde au existat inechități de-a lungul timpului, pensiile vor creste. Principiul contributivității trebuie să fie primordial. Nu pot să vă dau un exemplu pentru ca nu avem efectiv actul normativ adoptat. Când va fi adoptat, vă vom da și exemple, va fi si in transparenta publica”, a mai spus Baicu.
Citește și: Recalculare pensie 2023. Actele necesare pentru a solicita reanalizarea veniturilor lunare