Se scumpesc vacanțele pe litoralul românesc, în 2024. Specialistul în turism Traian Bădulescu a dezvăluit faptul că majorarea prețurilor este inevitabilă, mai ales la hotelurile mai ieftine, la cele de patru sau de cinci stele, tariful era deja unul destul de ridicat.
Citește și: Vacanţe 2024. Cea mai bună zi a săptămânii pentru a cumpăra bilete de avion ieftine
„Urmează scumpiri, undeva la 10-15%, dar nu peste tot, sunt și hotelieri care au preferat să mențină tarifele sau le-au scumpit puțin, în general hotelurile de patru și cinci stele, ele având deja un tarif destul de ridicat, dar hotelurile mai ieftine au mărit și cu un 10-15%, uneori chiar 20% tarifele ca să-și poată acoperi salariile, taxele, impozitele, utilitățile.
Vedem cu toții că toate s-au scumpit. Bine, în cazul turismului vorbim totuși de tarife mai mari, o noapte de cazare costă minim 100 de lei, pe când la supermarket un coș de cumpărături poate să ajungă uneori doar 100-200 de lei. Totuși, multe produse de larg consum, ne uităm cu toții, și-au dublat prețurile într-un an, doi, pe când în turism nu vorbim deloc de așa ceva„, a declarat Traian Bădulescu, potrivit dcnews.ro.
Purtător de cuvânt al ANAT recomandă turiștilor să aibă grijă de unde fac rezervări și le recomande să apeleze la agențiile de turism, pentru că sunt transparente, iar șansele să fie țepuiți sunt foarte mici.
„Și eu m-am mirat, dar am constat că mai există și turism la cheie, deși mulți au migrat pe internet. Îi recomand turistului să verifice dacă structura de cazare este clasificată, dacă este autorizată, indiferent că are stele, că e apartament în regim hotelier, că e pensiune clasificată cu margarete… O agenție de turism oferă siguranța unei structuri clasificate, o agenție de turism nu are voie să lucreze la negru.
Dar de ce zic că a mai scăzut numărul structurilor la negru? Datorită voucherelor de vacanță, mai ales proprietarii de vile, pensiuni neclasificate, și-au dat seama că fiind clasificați pot să primească aceste vouchere. Dar bine, fenomenul la negru încă mai există, și nu doar la noi, e în toată lumea acest fenomen. Aici depinde foarte mult și de implicarea autorităților„, a mai spus Traian Bădulescu.