După un an agricol extrem de greu, din cauza secetei și a impactului conflictului din Ucraina, fermierii din România se confruntă cu pierderi semnificative în producția de cereale. Din cauza ultimelor schimbări, prețurile vor continua să fie din ce în ce mai mari. Spre exemplu, pâinea va fi mult mai scumpă pe viitor.
Aceste dificultăți vor influența direct prețul materiei prime, ceea ce îi determină pe producătorii de pâine să se aștepte la creșteri semnificative ale costurilor pentru anul următor. Astfel, anul viitor consumatorii vor găsi pâinea la raft mai scumpă.
,,Până în acest moment, noi nu am mărit prețurile la produsele de panificație. Sigur în următoarea perioadă ne așteptăm la mari majorări pentru materia primă, lucru care inevitabil ne va determina și pe noi să o facem”, spune producătorul Constantin Zaharia pentru Agro TV.
Agricultorii sunt de părere că cele mai lovite au fost culturile semănate în primăvară și, în absența unui sistem de irigații, unii fermieri nu au mai rămas cu nimic după lunile de muncă pe câmp. Din acest motiv prețurile în piețe nu scad.
„Seceta va afecta, în primul rând, oferta de produse din toamnă. De la cartofi la roşii şi alte legume româneşti. E posibil ca şi pâinea să coste mai mult, în condiţiile în care producţia va fi mai mică”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic.
Prețurile la legume ca roșiile, ardeii, castraveții și vinetele, rămân între 6 și 12 lei kilogramul, costul fiind prea mare pentru mulți românii care sperau să pregătească deja conserve pentru iarnă.
Nici culturile de toamnă, grâu și rapiță nu au scăpat de secetă, circa 100.000 ha fiind afectate de lipsa precipitațiilor. Astfel, prețurile alimentelor, în special al uleiului de floarea-soarelui, ar putea crește în acest an.
Vezi și: Încă un aliment de bază se scumpește cu 10%! Toți românii vor fi afectați