- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se scumpește pâinea pe fondul secetei. Ce alte domenii din agricultură au mai fost afectate

25 Sep, 21:24 • Berbecar Ralph
Pâinea, un aliment esențial pentru români, se scumpește din nou, pe fondul unor recolte dezastruoase. Din cauza lipsei de precipitații, producția agricolă a fost grav afectată, iar mulți fermieri se văd nevoiți să abandoneze culturile sau, în cazuri extreme, să le îngroape, deoarece culturile sunt mult sub așteptări.
Se scumpește pâinea pe fondul secetei. Ce alte domenii din agricultură au mai fost afectate

Seceta severă din acest an a lovit puternic sectorul agricol, iar efectele se fac deja simțite în bugetele românilor, cu perspective de creșteri continue. Pâinea, precum și alte alimente de bază vor crește semnificativ, din cauza randamentului scăzut al culturilor, determinat de schimbările climatice care au afectat producția.

Pâinea și alte alimente importante vor avea parte de creșteri semnificative

Seceta a afectat peste 2,5 milioane de hectare de teren agricol, iar pierderile de producție sunt estimate între 50-70% față de media anuală, conform evaluărilor oficiale. Din punct de vedere financiar, pagubele ar putea depăși 2 miliarde de euro la nivel național. Ca urmare, prețurile alimentelor sunt așteptate să crească semnificativ: pâinea și produsele din cereale ar putea înregistra o majorare de aproximativ 12%, carnea și produsele lactate cu 10-15%, iar prețul uleiului de floarea-soarelui ar putea crește cu până la 20%, conform Clubul Fermierilor Români.

Citește și: Europa galopează spre recesiune, Germania şi Franţa au mari probleme economice şi politice pe final de 2024

Care va fi impactul asupra consumatorilor

Nu doar fermierii și crescătorii de animale sunt afectați de această criză agricolă. Consumatorii se confruntă cu prețuri mai mari pentru produse de bază, iar asta lovește în special familiile cu venituri mici, pentru care creșterea prețurilor alimentare poate însemna o povară financiară considerabilă. Specialiștii avertizează că, în lipsa unor măsuri de sprijin pentru agricultori și fermieri, criza alimentară se va adânci, iar inflația va afecta puterea de cumpărare a populației.

„Estimările inițiale sugerează că pagubele financiare cauzate de secetă ar putea depăși 2 miliarde de euro la nivel național, având în vedere pierderile masive de producție, costurile suplimentare pentru irigații și lipsa valorificării producției la un preț corect, având în vedere afluxul încă existent de cereale și oleaginoase ucrainene.”, relatează reprezentanții agricultorilor.

Citește și: Marcel Ciolacu, explicații pentru împrumutul de 920 de milioane de la SUA. „Mă bucur că vom folosi aceşti bani atât pentru a consolida capacitatea de apărare a României”

Crescătorii de animale sunt la fel de afectați

Nu doar agricultorii resimt efectele secetei. Crescătorii de animale sunt, de asemenea, în pragul colapsului, din cauza lipsei de furaje. Fără rezerve suficiente de hrană, mulți fermieri sunt forțați să trimită animalele la abator, nefiind capabili să le asigure grana necesară pentru a le înreține.

Urmărește Daily Business pe Google News