Anunț de ultimă oră pentru bugetari! Dan Cărbunaru a confirmat că planul pentru reducerea cheltuielilor de la stat va fi pus pe masa Guvernului săptămâna viitoare, informează stiripesurse.ro. Ultimele informații arată că reprezentanții au o mare așteptare de la ANAF: să facă mai mulți pași înainte.
Bugetarii stau ca pe ghimpi în ultima perioadă. Guvernul vrea să introducă un număr mare de măsuri pentru a reduce cheltuielile de la stat. Ultimele informații arată că planul va fi pus pe masa reprezentanților săptămâna viitoare. Anunțul a fost făcut chiar de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
Dan Cărbunaru a precizat că, la ora actuală, Ministerul de Finanțe la lucrează la o analiză, care va fi discutată ulterior în coaliția de guvernare. Conform primelor declarații, planul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare va fi gata săptămâna viitoare, astfel, se va putea lua o decizie în acest sens.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a menționat că, pe lângă adoptarea unor noi măsuri pentru a reduce cheltuielile de la stat, vor exista mai multe responsabilități pentru ANAF. Concret, Dan Cărbunaru a spus că autoritatea trebuie să-și îmbunătățească nivelul de performanță. Totodată, reprezentantul a confirmat că, pentru ca acest lucru să fie posibil, nivelul de digitalizare este un pas important, tocmai pentru că va oferi posibilitatea inspectorilor să urmărească veniturile, dar la fel de bine, să genereze taxe și impozite cât mai aproape de media europeană.
„Măsurile pe care guvernul le are în vedere pentru a ține sub control cheltuielile bugetare, pentru a le reduce, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, se vor regăsi într-un plan de măsuri la care Ministerul de Finanțe lucrează care va fi prezentat coaliției și ulterior urmează să ajungă cel mai probabil săptămâna viitoare la Guvern pentru a fi luată o decizie în acest sens.
În privința nevoii de a colecta la buget și legat de nevoia de a aduce cât mai aproape de media europeană acest nivel de colectare din România, aceasta este o chestiune cunoscută la nivel public.
Guvernul binențeles că este conștient de această nevoie ca ANAF să își îmbunătățească nivelul de performanță, acest lucru depinde și de eficiența echipei care lucrează acolo dar depinde și de nivelul de digitalizare, iar aceasta poate fi soluție importantă, ca prin digitalizare să poată fi urmărite mai eficient aceste venituri și ele să apotă ulterior să genereze taxe și impozite cât mai aproape de măcar media europeană”, spune Cărbunaru.
Te-ar putea interesa și: Guvernul nu începe tăierile bugetare! Ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor este pusă în așteptare. Motivul amânării
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că ANAF trebuie să-și îmbunătățească nivelul de colectare, atât prin ridicarea nivelului de digitalizare, cât și prin buna organizare a activităților propriilor angajați. Totodată, Dan Cărbunaru a spus că digitalizarea este un obiectiv important pentru România, tocmai de aceea, mai mult de un sfert din fondurile din PNRR sunt destinate îndeplinirii lui.
„Digitalizarea atât la nivelul țării cât și la nivelul general, al societății, este un obiectiv important pentru România. Mai mult de un sfert din fondurile din PNRR sunt destinate digitalizării, ca atare, în perioada următoare și prin aceste finanțări și prin aceste programe de reformă ne așteptăm ca și funcționarea statului în general și a ANAF în acest context în care discutăm despre creșterea gradului de colectare să poată face pași înainte din această perspectivă.
Guvernul privește cu mare seriozitate și atenție nevoia ca ANAF să poată performa, cel puțin să își apropie nivelul de colectare la nivelul mediei europene.
Ministerul de Finanțe colectează propuneri și întocmește un plan de măsuri care să fie circumscris acestei nevoi de a coborî nivelul de cheltuieli bugetare, acest plan să fie discutat în interiorul coalițeii urmând ca forma finală asumată la nivelul coaliției să ajungă în Guvern pentru a formaliza acest plan de măsuri.
Din datele pe care le am, la începutul săptămânii viitoare ar trebui ca Ministerul de Finanțe să prezinte deja acest plan, iar după ce e analizat în coaliție să ajungă pe agenda Executivului”, încheie Cărbunaru.