Ministerul Finanțelor a pregătit Ordonanța pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României, în anul 2024. Fără evenimente pe bani publici în campania electorală!
Ordonanța, consultată de Antena 3 CNN, este clasificată drept „confidențială” și urmează să fie discutată de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, cu premierul Marcel Ciolacu. Țara noastră se află în procedură de deficit excesiv, arată sursa citată.
Ce prevede ordonanța austerității:
Se pot plati eșalonat drepturile salariale castigate în instanță – pentru magistrați, peniteciare, Ministerul Justiției
În ultimele 4 luni ale anului nu se poate depăși cheltuielile cu bunurile și serviciile media lunara din primele 8 luni
Nu se pot organiza achiziții publice pe: a) ”Bunuri și servicii“ pentru alineatul „Furnituri de birou“; b) ”Bunuri de natura obiectelor de inventar”; c) ”Cărți, publicații și materiale documentare”; d) ”Consultanță și expertiză”; e) ”Pregătire profesională”
Fără evenimente pe bani publici în campania electorală
Se pot organiza festivale, concerte (evenimente) doar din donații si sponsorizări – excepții sărbătorile legale (Crăciun, Revelion etc)
Nu se pot încheia noi contracte în ultimele 4 luni din an dacă sunt contracte neachitate din lunile anterioare
Nu se poate intra cu datorii în anul viitor
În septembrie-decembrie se taie bonusurile pentru cei care lucreaza cu proiecte europene (angajații MIPE au bonus de 50% din salariu)
Companiile de stat nu mai pot acorda bonusuri sau creșteri de salarii daca nu au avut profit sau au pierderi
Deficitul va depăşi probabil 7% din PIB, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB, având în vedere execuţia bugetară pe primele şase luni ale anului 2024 şi alte date, potrivit raportului anual al Consiliului Fiscal.
„Pornind de la execuţia bugetară pe primele şase luni şi alte date, CF consideră că deficitul va depăşi probabil 7% din PIB în acest an, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB. Aceasta şi deoarece noua lege a pensiilor şi creşterile salariale acordate în sectorul public vor genera costuri suplimentare în a doua jumătate a lui 2024, iar sezonalitatea execuţiei bugetare este caracterizată de concentrarea unor categorii de cheltuieli în ultimele luni ale anului”, se menţionează în raport.