Se taie sporul pentru sâmbete și duminici! Salariații care vor îndeplini respectivele criterii vor urma să încaseze o valorare medie brută de 200 de lei din acest fond. Valoarea majorării salariale nu poate fi, însă mai mare, de 700 de lei brut de persoană.
Astfel, potrivit sindicaliștilor, mare parte din fondul de promovare/avansare va fi direcționat către veniturile salariaților companiei care lucrează la tură continuă şi pierd sporul de weekend. Acest fond va consta într-o majorare medie de 200 de lei brut pentru fiecare angajat, cu o limită maximă de 700 de lei brut pe persoană.
“Dacă la momentul introducerii sporurilor în salariu, toată mișcarea sindicală a înțeles că scopul acestor introduceri în salariu este păstrarea veniturilor, a câștigurilor salariale pe care le au colegii mei mineri și energeticieni, totuși, o mică parte din colegii mei din termocentrala Rovinari au alte așteptări de la introducerea sporurilor în salariu, pentru că procentul de sâmbete, duminici pe care colegii mei care au o calificare mai înaltă în interiorul termocentralei Rovinari riscă să nu-și păstreze aceste venituri.
Prin hotărârea care a fost luată de către comisia mixtă, asta s-a și încercat, s-a și înțeles, s-a și bătut în cuie să ne îndreptăm o mare parte din acest fond de avansare/promovare către salariații care, prin introducerea acestor sporuri, sunt în pericol de a pierde din venituri.
Citeste si Ministerul Muncii a publicat oficial normele de aplicare pentru Legea Pensiilor. Iată documentul
Eu zic că s-a semnat o hotărâre foarte bună care să pună în aplicare ceea ce am hotărât noi la aceste discuții. Treburile sunt clare. Situația colegilor mei din activitatea de producere mentenanță care n-au lucrat nicio sâmbătă sau duminică, în anul 2023, este la Direcția de Resurse Umane.
E clar că și această situație va fi pusă la dispoziția Sucursalei Electrocentrale Rovinari, eu vorbesc în numele Sucursalei Electrocentrale Rovinari și atunci acei bani ai colegilor care au beneficiat deja de introducerea unei sume în salariu o vom direcționa către colegii mei din activitatea de producție care sunt în situația pe care am relatat-o mai sus”, a declarat liderul sindical Jan Popescu.
“Până la urmă, colegii care sunt în această situație, și în termocentrala Rovinari sunt undeva la 40 de colegi cărora eu le mulțumesc pentru faptul că au venit să ne ajute să ne putem desfășura activitatea în parametrii normali.
Dar, în același timp, îi rog să și înțeleagă faptul că dumnealor au venit, în această perioadă, la noi să ne ajute să funcționăm, și-au luat salariile și-și iau salariile, și-au luat toate drepturile care sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă, îi rog să înțeleagă că nici pe dumnealor nu-i ajută acești 200 de lei, în mare parte, să înțeleagă că acești 200 de lei trebuie să-i îndreptăm către colegii noștri care vor rămâne în această companie și care-și desfășoară pe locurile de muncă, poate, la una cu dumnealor care sunt pensionari și care au un venit, totuși, mai mare, în această perioadă. Trebuie să găsim înțelegere și vom găsi înțelegere și la colegii în această situație”, a adăugat sindicalistul.
Decizia de a elimina sporurile de weekend vine ca urmare a deciziei Guvernului de a tăia 50% din sporurile anumitor categorii de bugetari. Demersul face parte dintr-un efort mai larg de reducere a cheltuielilor publice și de consolidare a resurselor financiare în domeniile care au nevoie de sprijin, cum ar fi infrastructura și sănătatea.