Discuțiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar întotdeauna în rândul angajaţilor, în special la începutul anului când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele libere de concediu disponibile pentru anul anterior, scriu cei de la Ziarul Financiar.
Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile libere legale minime de concediu de odihnă în 2022 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024.
Astfel, iată ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:
Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Conform prevederilor Codului Muncii, zilele libere de concediu neefectuate în anul 2022 se pot lua până la data de 30 iunie 2024.
Te-ar putea interesa și: Directorul unei companii din Statele Unite ale Americii este robotul Mika! Aceasta nu are zile libere și ia toate deciziile companiei!
Aproximativ 73% dintre români au spus că nu vor pleca deloc în concediu în această iarnă pentru a-și petrece zilele libere de sărbători, iar dintre cei care o vor face, doar 11% îşi vor petrece vacanța în România, la munte. Alți 7,5% vor petrece la rude/la ţară, peste 6% pe litoralul românesc şi numai 2,6% în străinătate, conform unui sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.
În ceea ce privește bugetul alocat anul acesta pentru vacanţa de iarnă, aproximativ 80% dintre respondenţi au menţionat că vor aloca sub 1.000 lei, peste 11% au răspuns între 1.000 – 2.000 lei, 6,5% vor aloca între 2.000 – 4.000 lei, iar aproape 4% intenţionează să scoată din buzunare peste 4.000 lei.
În cee ace priveşte numărul de zile pe care le petrec în concediu, 68% dintre persoanele care au răspuns sondajului am menţionat că vor aloca 3-4 zile, peste 20% spun că au ales să petreacă 7 zile de vacanţă, circa 8% vor merge în vacanţă 10 zile şi numai 2% vor petrece două săptămâni sau mai mult în vacanţă.
Citește mai mult aici: Sondaj CEC Bank. 3 din 4 români vor petrece sărbătorile de iarnă acasă, iar 4 din 5 au stabilit un buget de maxim 1.000 de lei pentru planificarea concediului