Sebastian Burduja a anunțat astăzi că în următoarele două săptămâni vor fi achitate plățile restante către furnizorii de energie și gaze. Cu toate acestea, se pare că semnalele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei arată că există și alte facturi de achitat către furnizori, a căror valoare totală atinge suma de două milioane de lei, informează economedia.ro. Ministrul Energiei a precizat că a solicitat 2 miliarde de lei la rectificarea bugetară, pentru a acoperi viitoarele facturi.
Sebastian Burduja a declarat că în următoarele două săptămâni vor fi achitate restanțele către furnizorii de gaze și energie din România. Ministrul Energiei menționează că s-au strâns 3.1 miliarde de lei, însă banii trebuie să fie împărțiți cu Ministerul Muncii. Mai mult decât atât, el spune că Ministerul Energiei a solicitat deja suma uriașă de 2 miliarde de lei la rectificarea bugetară.
„Noi am făcut aceste plăţi către furnizori de la buget, Ministerul de Finanţe ne-a virat sumele şi aceste plăţi au fost făcute până în luna septembrie. După au fost alimentate din Fondul de tranziţie energetică şi din impozitul pentru venitul suplimentar plătit de plătitorii de gaze. Nemairămânând bani de la Ministerul de Finanţe, aceasta este treaba lor, a identificat că trebuie modificat cadrul legislativ şi am dat ordonanţa simplă 30, acum 2-3 săptămâni, în 10 august ea a fost publicată în Monitorul Oficial si prin ea noi putem prelua sume din Fondul de solidaritate.
S-au strâns 3,1 miliarde lei din care trebuie să împărţim banii cu Ministerul Muncii. Urmează să fie făcute aceste plăţi în următoarele două săptămâni. Acea sumă acoperă tot ceea ce este în Ministerul Energiei. Semnalele de ANRE, după ce au făcut o analiză arată că există alte facturi de vreo 2 miliarde de lei. Nu acoperă toate datoriile statului român până în luna august. Ministerul Energiei a cerut încă două miliarde de lei la rectificarea bugetară”, a afirmat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a afirmat că aproximativ cinci milioane de gospodării din România au plătit o factură lunară la energie de 35 – 40 de lei în baza schemei de plafonare. Sebastian Burduja a menționat că, în acest context, cineva trebuie să plătească diferența dintre prețurile din piață și cele ale consumatorului final.
„În contextul crizei energetice, statul român s-a străduit să ţină facturile la un cost cât mai rezonabil pentru cetăţeni şi companiile româneşti pentru a le asigura competitivitatea. În acest context, bineînţeles că cineva trebuie să plătească diferenţa dintre preţurile din piaţă şi preţurile care erau mult mai mici şi au ajuns la consumatorul final.
Aş spune doar o cifră – aproximativ 5.000.000 de gospodări din România au plătit, pe baza plafonării, o factură lunară de aproximativ 35-40 lei, din vârful crizei energetice până astăzi. Deci au fost facturi menţinute la un nivel rezonabil. Sigur că nota de plată a venit la furnizori şi statul român s-a angajat să deconteze aceste diferenţe şi practic să reîntregească disponibilul de lichiditate de la nivelul furnizorilor”, a explicat Burduja.
Citește și despre următorul subiect: Cele 12 companii care primesc bani prin PNRR pentru producerea energiei electrice din resurse regenerabile. Burduja a anunțat semnarea primelor contracte