- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sebastian Burduja anunţă ce se va întâmpla cu facturile la energie de la 1 aprilie 2025, când expiră plafonarea preţurilor. „Îi vom proteja pe românii vulnerabili”

05 Sep, 14:07 • Cornel Ghimeșan
Sebastian Burduja le-a transmis românilor că facturile la energie electrică nu ar trebui să se dubleze de la 1 aprilie 2025, după ce schema de plafonare a prețurilor va fi eliminată. Ministrul Energiei a precizat că până la această dată vor fi găsite alte măsuri de subvenționare a prețurilor la energie electrică și gaze naturală pentru consumatorii vulnerabili.
Sebastian Burduja anunţă ce se va întâmpla cu facturile la energie de la 1 aprilie 2025, când expiră plafonarea preţurilor. Îi vom proteja pe românii vulnerabili

Sebastian Burduja a anunțat că autoritățile vor crea un plan și o definiție pentru consumatorul vulnerabil de energie electrică până în luna ianuarie a anului viitor, astfel încânt măsurile de subvenționare a prețurilor la energie electrică și gaze naturală pentru consumatorii vulnerabili spe fie pregătite la 1 aprilie 2025, transmite Capital.

„Sunt mai multe criterii care s-au luat în discuţie la nivel tehnic, în grupul pe care noi l-am format cu furnizori, cu Ministerul Muncii, cu INS-ul, cu ANAF-ul, cu Ministerul Finanţelor. O să le prezentăm public pe măsură ce lucrurile de cristalizează. Din fericire, avem timp, nu suntem într-o situaţie de criză, aşa cum s-a întâmplat acum câţiva ani de zile, şi nu din culpa României, în care de pe o zi pe alta să trebuiască să găsim noi măsuri. Avem timp să lucrăm aşezat, să identificăm exact oamenii care au nevoie de acest sprijin, să nu fim în continuare într-o schemă în care compensăm indiferent de nivelul de venit, indiferent de condiţiile de locuire, indiferent de gradul de eficienţă energetică pentru locuinţa respectivă compensăm pe toată lumea în funcţie de nivelul de consum”, a declarat Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja a asigurat că românii nu trebuie să se îngrijoreze de nivelul facturilor

Ministrul Energiei a detaliat şi care sunt criteriile luate în calcul pentru acordarea facilităților la plata facturilor de energie electrică de la 1 aprilie 2025: „În primul rând, nivelul de salarizare, nivelul de venit în gospodărie, condiţiile socio-economice, eventuale vulnerabilităţi dacă au, de exemplu, nevoie de aparate medicale, deci au un consum energetic mai mare, lucru care este prins şi în actuala schemă de compensare-plafonare. Vom defini, vom cristaliza toate aceste criterii în perioada de până în ianuarie. Noi ne-am asumat luna ianuarie să prezentăm un plan pentru ca pentru aceşti consumatori vulnerabili preţurile să nu crească”.

Citeşte şi: Șoc în salarii! Românii care câștigă mai mult decât în vestul UE. Ce se ascunde în spatele acestor date

Sebastian Burudja a explicat şi ce se va întâmpla după ce expiră schema de plafonare a prețurilor la energie: „Schema actuală este valabilă până la 1 aprilie anul viitor, noi avem acest interval de timp pentru a găsi măsuri de subvenționare a prețurilor la energie electrică și gaze naturală pentru consumatorii vulnerabili. Angajamentul nostru public este că facturile consumatorilor vulnerabili, adică acei români care nu-și permit plata acestor facturi la finalul fiecărei luni, să nu crească. Astăzi, dacă vorbim de un consum de sub 100  de kWh pe lună discutăm de o factură la curent de până la 45 de lei. Pare o sumă rezonabilă, dar în același timp suntem conștienți că în România există oameni fără posibilități și pe ei suntem datori să-i ajutăm”.

Citeşte şi: Scumpiri fără precedent în imobiliare! Chiriile sar în aer. Cât costă acum să închiriezi un apartament

„Nu vreau ca românii să-şi facă griji privind nivelul facturilor, prioritatea noastră rămâne să îi protejăm”, a mai afirmat Sebastian Burduja.

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...