Sebastian Burduja a anunțat că autoritățile vor crea un plan și o definiție pentru consumatorul vulnerabil de energie electrică până în luna ianuarie a anului viitor, astfel încânt măsurile de subvenționare a prețurilor la energie electrică și gaze naturală pentru consumatorii vulnerabili spe fie pregătite la 1 aprilie 2025, transmite Capital.
„Sunt mai multe criterii care s-au luat în discuţie la nivel tehnic, în grupul pe care noi l-am format cu furnizori, cu Ministerul Muncii, cu INS-ul, cu ANAF-ul, cu Ministerul Finanţelor. O să le prezentăm public pe măsură ce lucrurile de cristalizează. Din fericire, avem timp, nu suntem într-o situaţie de criză, aşa cum s-a întâmplat acum câţiva ani de zile, şi nu din culpa României, în care de pe o zi pe alta să trebuiască să găsim noi măsuri. Avem timp să lucrăm aşezat, să identificăm exact oamenii care au nevoie de acest sprijin, să nu fim în continuare într-o schemă în care compensăm indiferent de nivelul de venit, indiferent de condiţiile de locuire, indiferent de gradul de eficienţă energetică pentru locuinţa respectivă compensăm pe toată lumea în funcţie de nivelul de consum”, a declarat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a detaliat şi care sunt criteriile luate în calcul pentru acordarea facilităților la plata facturilor de energie electrică de la 1 aprilie 2025: „În primul rând, nivelul de salarizare, nivelul de venit în gospodărie, condiţiile socio-economice, eventuale vulnerabilităţi dacă au, de exemplu, nevoie de aparate medicale, deci au un consum energetic mai mare, lucru care este prins şi în actuala schemă de compensare-plafonare. Vom defini, vom cristaliza toate aceste criterii în perioada de până în ianuarie. Noi ne-am asumat luna ianuarie să prezentăm un plan pentru ca pentru aceşti consumatori vulnerabili preţurile să nu crească”.
Citeşte şi: Șoc în salarii! Românii care câștigă mai mult decât în vestul UE. Ce se ascunde în spatele acestor date
Sebastian Burudja a explicat şi ce se va întâmpla după ce expiră schema de plafonare a prețurilor la energie: „Schema actuală este valabilă până la 1 aprilie anul viitor, noi avem acest interval de timp pentru a găsi măsuri de subvenționare a prețurilor la energie electrică și gaze naturală pentru consumatorii vulnerabili. Angajamentul nostru public este că facturile consumatorilor vulnerabili, adică acei români care nu-și permit plata acestor facturi la finalul fiecărei luni, să nu crească. Astăzi, dacă vorbim de un consum de sub 100 de kWh pe lună discutăm de o factură la curent de până la 45 de lei. Pare o sumă rezonabilă, dar în același timp suntem conștienți că în România există oameni fără posibilități și pe ei suntem datori să-i ajutăm”.
Citeşte şi: Scumpiri fără precedent în imobiliare! Chiriile sar în aer. Cât costă acum să închiriezi un apartament
„Nu vreau ca românii să-şi facă griji privind nivelul facturilor, prioritatea noastră rămâne să îi protejăm”, a mai afirmat Sebastian Burduja.