Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent că autoritățile au reușit să identice o soluție pentru conectarea directă a celor patru centrale termoelectrice din București la rețeaua Transgaz. Această măsură va conduce la eliminarea costurilor asociate cu intermediarul, estimându-se că economiile vor fi semnificative, cu o sumă estimată la 17 lei pe Megawatt-oră. Astfel, această inițiativă vine în sprijinul eficienței energetice și reduce dependența de intermediari în procesul de distribuție a energiei electrice în Capitală, transmite Agerpres.
Sebastian Burduja a menționat că în colaborare cu directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu, echipa ELCEN și specialiștii Ministerului Energiei, cu sprijinul Transgaz, a fost găsită o soluție pentru a conecta direct cele patru centrale termoelectrice la rețeaua Transgaz. El a subliniat importanța acestei soluții, evidențiind dimensiunea problemei, menționând că în anii anteriori, ELCEN a plătit și locuitorii Bucureștiului au suportat din propriile lor buzunare aproximativ 50 de milioane de euro pe an către distribuitor. A precizat că prin investiția propusă, vor reuși să economisească acești bani.
Te-ar putea interesa și: Ministrul Sebastian Burduja anunță cine sunt românii care plătesc facturi de doar 35 de lei
„Am găsit o soluţie împreună cu directorul general (ELCEN – n.r.) Claudiu Creţu, echipa ELCEN şi echipa de specialişti ai Ministerului Energiei, cu sprijinul Transgaz (…), pentru a racorda cele patru CET-uri direct în reţeaua Transgaz. Ca să vă daţi seama de dimensiunea acestei probleme, vă pot spune că în tot aceşti ani ELCEN a plătit şi bucureştenii au plătit din buzunarul lor undeva la 50 de milioane de euro pe an, în medie, către distribuitor. Aceştia sunt bani pe care, prin investiţia pe care o vom face, îi vom economisi de la fiecare bucureştean în parte”, a declarat ministrul Energiei.
Sebastian Burduja a anunţat că studiul de fezabilitate pentru aceste lucrări a fost deja contractat.
„Vreau să îi mulţumesc domului Creţu că s-a mişcat foarte repede, şi ELCEN şi Transgaz, şi deja au studiul de fezabilitate contractat pentru a face aceste prime lucrări. Ele trec în general pe sub căile ferate şi transportau păcura la cele patru CET-uri. Nu mai este cazul, ele nu mai funcţionează pe bază de păcură. Deci, lucrările se pot face într-un termen destul de rapid şi asta se va simţi într-un an, doi, trei, când se termină toate cele patru proiecte, în buzunarul fiecărui bucureştean”, a explicat ministrul Sebastian Burduja.