Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat semnarea primelor două contracte cu finanțare din Fondul pentru Modernizare destinate instituțiilor publice. Aceste contracte vizează două proiecte în județul Bihor, cu o valoare totală ce depășește 4,2 milioane de lei. Burduja a subliniat că procesul a fost extrem de solicitant, având în vedere că au fost depuse peste 1.200 de solicitări. Evaluarea și procesul de contractare sunt în desfășurare, cu promisiunea că vor continua să se acorde sprijin financiar pentru modernizarea și îmbunătățirea instituțiilor publice, transmite News.ro.
„Am început contractarea apelului din Fondul pentru Modernizare pentru instituţii publice — investiţii în energie verde pentru comunităţi din toată România. Pe 6 decembrie 2023, am lansat apelul adresat instituţiilor publice. În timp record, echipa Ministerului Energiei a trecut prin etapele de evaluare şi contractare pentru primii beneficiari. E ceea ce am solicitat: să accelerăm la maxim investiţiile”, a transmis Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.
Te-ar putea interesa și: Sebastian Burduja: Schema de plafonare a facturilor va rămâne valabilă până în 2025. Cum ar putea avea loc trecerea la piața liberă
Sebastian Burduja a explicat că au fost semnate primele două contracte în cadrul inițiativei sale. Cele două localități beneficiare sunt orașul Ştei și comuna Cociuba Mare, ambele situate în județul Bihor. Valoarea totală a investițiilor contractate este semnificativă, depășind suma de 4,2 milioane de lei, iar capacitatea totală instalată în urma acestor contracte atinge 0,649 MW. Prin aceste demersuri, ministrul Energiei subliniază importanța promovării dezvoltării și a modernizării în cadrul comunităților locale, prin intermediul investițiilor din domeniul energetic.
”Continuăm la foc continuu evaluarea şi contractarea. Până în prezent, au fost depuse 1.227 aplicaţii de finanţare, iar alocarea financiară este suficientă pentru aproximativ 960 de proiecte eligibile. Vom depune eforturi pentru suplimentarea bugetului de jumătate de miliard de euro”, după cum a mai explicat Sebastian Burduja în mesajul său.
Ajutorul financiar sub formă de grant, inclus în cadrul apelului de proiecte, se fundamentează pe principiul „primul venit, primul evaluat și contractat, cu respectarea condițiilor din ghid”. Acest sprijin financiar este destinat instituțiilor publice în vederea realizării investițiilor în producția de energie electrică din surse regenerabile, precum energie eoliană, solară sau hidro, a explicat Sebastian Burduja. Prin aplicarea acestui principiu, se urmărește stimularea și accelerarea procesului de tranziție către surse de energie mai durabile și prietenoase cu mediul în cadrul sectorului public.