- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sebastian Burduja, anunțul momentului despre prețul energiei electrice. Ce se întâmplă cu facturile românilor în 2024?

04 Jul, 20:16 • Adrian Popovici
Sebastian Burduja a explicat recent că problemele de pe piață nu vor afecta facturile românilor. El a dat asigurări că aceștia vor fi protejați de plafonare până pe 31 martie 2025.
Sebastian Burduja, anunțul momentului despre prețul energiei electrice. Ce se întâmplă cu facturile românilor în 2024?

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent că volatilitatea prețurilor energiei electrice nu va afecta facturile consumatorilor datorită plafonării prețurilor până la 31 martie 2025. Această măsură este parte integrantă a mecanismului actual de protejare a consumatorilor finali, având scopul de a menține stabilitatea și echilibrul pe piața de energie, notează Capital.

Burduja a subliniat importanța analizării rapide a fenomenelor din piață pentru a preveni orice efect negativ asupra consumatorilor. „Am sesizat că în ultimele zile pe piaţa de energie se întâmplă un fenomen care trebuie analizat cu celeritate, pentru a nu ajunge la o destabilizare a bunei funcţionări a pieţei. Aşa cum am făcut de fiecare dată, luăm măsuri imediat ce sesizăm că anumite conjuncturi sau comportamente pot avea efecte negative asupra consumatorilor finali”, a declarat ministrul.

În contextul recentelor creșteri ale prețurilor din Piața de Echilibrare, Ministerul Energiei a convocat o întâlnire de urgență la care au participat reprezentanți ai Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Transelectrica, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România – OPCOM, precum și asociațiile producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor din sectorul energetic. În cadrul acestei întâlniri, Burduja a solicitat soluții pentru menținerea unui cadru stabil pe termen scurt și a subliniat necesitatea accelerării investițiilor în capacități de producere și stocare a energiei pe termen mediu și lung.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei

Sebastian Burduja explică cum se ppregătește România

„Pe termen scurt, le-am solicitat partenerilor de dialog să gândească şi să prezinte soluţii prin care să ne asigurăm că păstrăm un cadru stabil, iar pe termen mediu şi lung accelerăm la nivelul ministerului investiţiile în capacităţi de producere şi de stocare a energiei. În aceste zile, avem încă o dovadă a importanţei proiectelor mari pentru România, care să ofere flexibilitate sistemului, precum centralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz şi stocarea la nivel mare”, a mai adăugat Sebastian Burduja.

Anunțul ministrului vine într-un moment de incertitudine pe piața de energie, dar măsurile adoptate reflectă angajamentul autorităților de a proteja consumatorii și de a asigura stabilitatea pieței energetice. Astfel, românii pot fi încrezători că facturile lor la energie electrică nu vor fi afectate de fluctuațiile prețurilor până la sfârșitul primului trimestru al anului 2025.

Citește și: Investiții de peste 800 milioane de euro pentru baterii de stocare energie verde. Ministrul Sebastian Burduja anunță cine primește banii