Sebastian Burduja a făcut anunțul cel mare. România este aproape de un grad de umplere a depozitelor de gaz pentru sezonul rece de 85%, informează g4media.ro.
Sebastian Burduja a informat în urmă cu puțin timp că România se apropie de un grad de umplere a depozitelor de gaz pentru sezonul rece de 85%. Acest lucru înseamnă că statul român va trece peste o iarnă normală și va folosi doar gaz din producția și depozitele românești. Ministrul Energiei a asigurat, pe de altă parte, că oficialii au soluții și variante și pentru un sezon rece greu.
Citește și despre următorul subiect: Veste proastă pentru români! Guvernul Ciolacu vrea să elimine compensările din facturile la energie începând cu toamna anului 2023
„Ne apropiem de 85% grad de umplere a depozitelor de gaz pentru sezonul rece. Cu 570 milioane metri cubi mai mult ca în perioada similară a anului trecut.
Asta este o veste bună pentru că înseamnă că vom putea trece peste o iarnă normală doar folosind gaz din producţia şi depozitele româneşti (100% independenţi). Avem variante şi pentru o iarnă grea (Azerbaidjan, Grecia)”, a scris Sebastian Burduja.
Ministrul a declarat, în ceea ce privește schema de compensare-plafonare la gaze și energie electrică, că autoritățile nu vor renunța la acest ajutor. Burduja a adăugat că schema este în vigoare până în primăvara anului 2025. Ministrul le-a transmis românilor să nu se lase păcăliți de vocile care încearcă să îi sperie.
El a precizat că nu se pune problema ca autoritățile să renunțe la schema de compensare-plafonare la gaz și energie electrică. Mai mult decât atât, Sebastian Burduja a informat că așteaptă de o lună de zile un răspuns din partea primarului general pentru a găsi o soluție cu privire la datoria de aproape 1 miliard de lei pe care Termoenergetica o are către ECLEN (Ministerul Energiei).
„În acest context, am spus că la iarnă românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. Nu vă lăsaţi păcăliţi de vocile care încearcă să vă sperie, dragi români. Nu se pune problema să renunţăm la schema de compensare-plafonare la gaze şi energie electrică. Pe legislaţia actuală schema este în vigoare până în primăvara lui 2025. Obiectivul meu este să plătiţi un preţ corect la factură, iar companiile româneşti să fie cât mai competitive.
Pentru Bucureşti e nevoie de soluţii integrate. Încă aştept, de o lună de zile, răspunsul primarului general la invitaţia de a ne vedea pentru a găsi soluţii pentru plata datoriei de aproape 1 miliard de lei pe care Termoenergetica (Primăria Capitalei) o are către ELCEN (Ministerul Energiei).
E timpul. În final, zilele acestea lucrăm la planul de iarnă. De la bun început am susţinut că energia trebuie să fie sigură, ieftină şi cât mai verde – în această ordine. Vom trece cu bine peste toate provocările”, a subliniat Burduja.
Vezi și: De ce primesc românii și câte patru facturi la energie deodată? Cum pot eșalona plata