Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a transmis vineri în cadrul Forumului pentru Democraţie şi Relaţii Transatlantice de la Sinaia că finanţarea este critică atunci când vine vorba de marile proiecte din energie, conform Ziarului Financiar.
„Sunt multe motive de optimism legate de direcţia României în următorii ani când vine vorba de energie. Avem oamenii potriviţi şi resursele potrivite, trebuie doar să le potrivim cu finanţarea. Avem atât de mult potenţial, păcat că nu îl realizam. Cred că finanţarea este critică”, a spus Burduja.
În prima parte a conferinţei inaugurale au mai fost prezenţi ambasadorul Adrian Zuckerman, Of Counsel DLA Piper US, care a fost şi moderator, Dr. Nawaf Salameh, Preşedinte Fondator, Alexandrion Group, Nicholas S. Kass, Executive Director International Corporate Affairs, Alexandrion Group şi Membru Senior Afaceri Europene, Centrul pentru Interes Naţional, Dr. Eng. Alin Diniţă, Rectorul Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti şi Corina Popescu, Co-fondator Swift Energy Romania.
Te-ar putea interesa și: Proiectul PRIMUS, care va asigura navigabilitatea pe Braţul Sulina, va creşte tranzitul de cereale spre 4 milioane de tone/lună. Ministrul Transporturilor a făcut anunțul
Sebastian Burduja a remarcat că şi în sectorul energiei condiţiile de finanţare sunt mai dificile, date fiind ratele de creştere a dobânzilor. Acesta a mai adăugat că majoritatea proiectelor de energie durează ani, aşa că predictibilitatea şi accesul la finanţare competitiva sunt cheia.
„Instrumentele de finanţare suverană sunt foarte la îndemână. Când vine vorba de programul nostru nuclear, SUA a emis scrisori de intenţie pentru a finanţa cu până la 3 miliarde dolari unităţile 3 şi 4 şi încă alte 3 miliarde de dolari. Avem discuţii similare cu Italia şi Franţa şi, posibil, Coreea.
Este o modalitate de a finanţa aceste proiecte mari şi de a le livra la timp şi în limita bugetului, lucru care este întotdeauna o provocare. Am gândit de asemenea unele instrumente pentru a încuraja investiţiile din sectorul privat, probabil cel mai important fiind contractele futures de diferenţă”, a completat ministrul Energiei.
În a doua parte a conferinţei, moderata de Bogdan Nicolae, Co-fondator Swift Energy Romania, a fost abordat subiectul securităţii emergetice, pe scenă fiind prezenţi Ryan Tully, National Security Advisor to US House of Representatives Armed Services Committee, T. Ulrich Brechbül, 33rd Counselor of the United States Department of State, Paul J. Saunders, Center for the National Interest, Washington DC, Dr. Olga R. Chiriac, Project Europe Director with the Irregular Warfare Iniţiative.
Forumul pentru Democraţie şi Relaţii Transatlantice a fost co-organizat şi co-fondat de Dr. Nawaf Salameh, Preşedinte Fondator, Alexandrion Group şi de Amb. Adrian Zuckerman (ret.), Of Counsel DLA Piper US, potrivit sursei.