Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, le-a reamintit recent românilor că independența și securitatea energetică a României sunt esențiale și nu pot fi negociate, cu toate că „există organizaţii de mediu care contestă.” Burduja susține că, în contextul presiunilor geopolitice și a încercărilor de influență extremă, România trebuie să se bazeze pe propriile resurse, notează Capital.
„Știu că deranjăm multe interese”, a spus el, scoțând în evidență faptul că România trebuie să devină independentă energetic. Asta, pentru a sta cu fruntea sus în fața Europei și a lumii, evitând astfel dependența de experții în șantaj energetic de la Est. În același timp, ministrul Energiei a recunoscut că este foarte dificil pentru industriile energetice intensive, cu costuri mari pentru energie electrică și gaze, să fie competitive, având în vedere prețurile din piața europeană, comparativ cu cele din SUA sau China. Acesta le-a reamintit românilor că s-a lucrat pentru obținerea Comisiei Europene pentru o schemă de ajutor de stat destinată industriei energo-intensive.
Prin această schemă, companiile din sector beneficiază de scutiri parțiale de la plata certificatelor verzi, în funcție de anumite coduri CAEN, ele fiind exceptate de la plata a 75% sau 85% din costurile acestor certificate. Bugetul total al schemei este în valoare de 578,4 milioane de euro. Însă, ajutoarele anuale nu depășesc suma de 150 de milioane de euro, iar numărul estimat al beneficiarilor este de aproximativ 200.
În același timp, există o altă schemă de ajutor de stat pentru industriile energo-intensive, bazată pe Ordonanța nr. 138/2022, cu un buget anual în valoare de 150 de milioane de euro. Industria a solicitat ca sprijinul să fie plătit în două tranșe pe an, în loc de o singură tranșă anuală.
„Independenţa energetică a României, securitatea energetică a ţării noastre nu sunt negociabile chiar dacă se inventează pretexte, chiar dacă există organizaţii de mediu care contestă avize de la Ministerul Culturii de exemplu, la Neptun Deep la 160 de km în larg, cu privire la fundul Mării Negre, şi presupusa existenţă a unor vestigii antice acolo.
Dincolo de aceste şicane în instanţă, statul român trebuie să meargă mai departe pentru că obiectivul zero al guvernului român este să le asigure românilor o energie ieftină şi o energie sigură. Asta înseamnă facturi mai mici şi înseamnă şansa unui mediu economic mult mai competitiv. Când ai un preţ bun la energie electrică sau la gaz, eşti o ţară mult mai atractivă pentru investiţii, ceea ce înseamnă locuri de muncă salarii mai bune şi o ţară mai dezvoltată aşa cum ne dorim cu toţii.
Sprijinim în continuare industria românească, o industrie care a fost pusă într-o situaţie dificilă aşa cum a fost întreaga industrie europeană în ultimii ani. Ceea ce am susţinut şi în Consiliul de Miniştri ai Energiei, de la Bruxelles este că, având în vedere preţurile la energie electrică de pe piaţă europeană în raport cu preţurile din Statele Unite sau din China este extrem de greu să fii competitive, mai ales pentru acele industrii energo-intensive care au costuri mari cu energie electrică sau cu gazele.”, a declarat ministrul Energiei.
Burduja a confirmat că acest proiect reflectă angajamentul clar al fuvernului Ciolacu de a sprijini industria. Conform declarațiilor, România se pregătește să devină competitivă în sectorul energetic, în special în ceea ce privește producția de energie electrică, unde sunt în desfășurare investiții de peste 17.000 – 18.000 de megawați, dintre care 10.000 de megawați sunt energie verde, solară și eoliană.