Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a fost victima unui fals realizat cu tehnologia deepfake și a anunțat că a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După cum explică oficialul, imaginea sa a fost folosită de către o pagină de pe Facebook care promovează o schemă de investiții inexistentă a companiei Enel, transmite Știri pe surse.
După cum explică Sebastian Burduja, imaginea sa a fost folosită pentru a genera un clip cu ajutorul tehnologiei deepfake de către o pagină de Facebook numită „HTPPY”. Ministrul acuză că prin folosirea deepfake, autorii înregistrării i-au folosit chipul și vocea pentru a atrage investiții către o platformă fictivă.
Ministrul a acuzat că acel videoclip generat prin tehnologia deepfake reprezintă o încălcare gravă a legislației naționale și că reprezintă o denigrare a reputației sale personale, precum și a imaginii instituției pe care o conduce.
”Am depus astăzi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva utilizării tehnologiei deepfake pentru înşelarea cetăţenilor în achiziţionarea de servicii false de investiţii în domeniul energiei. Aceste fapte reprezintă infracţiuni grave, nu doar împotriva individului, ci şi împotriva securităţii naţionale a României.
În data de 19 ianuarie 2024, pe pagină falsă de Facebook denumită „HTPPY”, a fost postat un videoclip deepfake în care am fost reprezentat promovând fals o schemă de investiţii inexistente a companiei ENEL. Videoclipul a folosit în mod fraudulos imaginea mea şi vocea mea pentru a convinge publicul să investească într-o platformă fictivă. Această acţiune nu doar că a înşelat publicul, dar a şi denigrat reputaţia mea şi a instituţiei Ministerului Energiei”, anunţă Burduja.
Ministrul a acuzat că acel videoclip generat prin tehnologia deepfake reprezintă o încălcare gravă a legislației naționale și că reprezintă o denigrare a reputației sale personale, precum și a imaginii instituției pe care o conduce.
”Vreau să subliniez că nicio companie serioasă nu va solicita plăţi prin canale electronice nesigure sau prin linkuri plasate în comentariile postărilor de pe reţelele sociale. Aceste metode sunt adesea folosite de infractori pentru a înşela şi a obţine ilegal fonduri de la persoane neinformate. Prin urmare, este esenţial ca toţi cetăţenii să verifice întotdeauna autenticitatea şi legitimitatea oricărei solicitări de investiţii sau de transferuri financiare.
În această eră digitală, informaţia corectă şi verificată este cel mai puternic instrument pe care îl avem pentru a combate înşelăciunile şi pentru a ne proteja finanţele personale. Vă încurajez să folosiţi doar canalele oficiale de comunicare ale companiilor şi să evitaţi să răspundeţi la solicitările de plăţi prin metode nesigure sau neconvenţionale. De asemenea, îndemn pe toată lumea să urmărească campaniile de conştientizare organizate de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică şi celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice”, mai spune el.
Te-ar putea interesa și: Ministerul Energiei vrea accelerarea investițiilor la Hidroelectrica în 2024. Deciziile anunțate de Sebastian Burduja