Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit recent despre modul în care este folosită energia în țara noastră și a declarat că, dintr-o perspectivă economică, ar fi indicat ca țara noastră să încurajeze un consum mai ridicat de energie și pentru asta este necesară elaborarea unei strategii la nivel guvernamental pentru a stimula consumatorii mari, transmite Agerpres.
„Aşa cum ştiţi, preţurile energiei electrice sunt plafonate la consumatorul final, deci asta nu va afecta în niciun fel românii. Dar sunt două probleme. Pe de o parte, din punct de vedere economic, ar fi mult mai înţelept pentru România să aibă consum mai mare, deci să folosească energia care poate fi produsă – şi aici e nevoie de o strategie amplă la nivelul Guvernului pentru a încuraja dezvoltarea economică, marii consumatori de energie”, a declarat Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja a subliniat că, din perspectiva stabilității echilibrului sistemului energetic național, gestionarea acestuia devine dificilă în contextul unei producții intermitente foarte mari, tendință căreia i se preconizează o creștere în viitor, având în vedere că toate investițiile vor converge către proiecte de acest tip. Din acest motiv, se caută soluții pentru a încuraja dezvoltarea capacităților de stocare.
„Poate nu se vor implementa la 100%, dar cu siguranţă vor apărea nişte GW în sistemul energetic naţional, solar, eolian în următorii ani. Acesta este şi scopul acestor măsuri, care sprijină fie costul de capital, fie partea de operare prin contractele pentru diferenţă. Şi atunci, împreună cu Dispeceratul Energetic Naţional, cu Transelectrica, noi ne străduim să găsim aceste soluţii, să încurajăm capacităţile de stocare şi hidrocentralele cu acumulare prin pompare.
Sigur, bateriile se pot instala într-un termen mult mai scurt decât se poate realiza o investiţie de tip Tarniţa-Lăpuşteşti, trebuie să fim realişti, dar pe toate aceste dimensiuni noi ne străduim să găsim soluţii, iar impactul la clientul final nu există în acest moment”, a adăugat Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja a subliniat că hidrogenul reprezintă o soluție pentru valorificarea vârfurilor din curba de producție, menționând că deja a fost lansat un prim apel în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, alocând un miliard de euro în acest sens.
„El este în curs şi avem contracte semnate şi avem pregătită din Fondul pentru modernizare o sumă de un miliard euro, care va merge tot spre încurajarea producţiei de hidrogen. (…).
Şi mai vreau să vă spun un lucru, pentru că totuşi suntem la Green Energy Expo, noi avem miliarde de euro puse la dispoziţia investiţiilor pentru sistemul energetic, dar eu m-aş bucura să beneficieze companiile româneşti de aceşti bani, nu să subvenţionăm economiile din alte state, unele îndepărtate, unele mai puţin prietene.
Este inacceptabil, de exemplu, că astăzi, în România, nu mai producem transformatoare de mare putere şi că termenul de livrare pentru un transformator de mare putere înseamnă 18 luni, 24 de luni. Vă daţi seama ce înseamnă asta pentru proiecte care au termene foarte rigide, finanţate din PNRR, unde trebuie să le închidem în orizontul 2026”, după cum explică Sebastian Burduja.