Suprafața totală afectată de secetă este din ce în ce mai mare. Detaliile legate de suprafață au fost actualizate, aceasta fiind de 1.276.953 hectare, în 37 de județe și municipiul București. Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, anunță Agerpres.
Principalele culturi însămânțate în toamna anului trecut afectate de secetă sunt cele de grâu, triticale – 190.291 ha, orz, orzoaică, ovăz, secară – 32.117 ha și rapiță – 26.813 ha. Culturile de primăvară cele mai afectate sunt porumbul – 581.439 ha, floarea soarelui – 306.205 ha, soia – 42.772 ha și plantele furajere – 57.032 ha.
Au fost culturi afectate de secetă în mai multe județe. Este vorba despre Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea și municipiul București.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a mai transmis pe 17 noiembrie că peste 16.000 de fermieri afectați de seceta pedologică, pe o suprafață de circa 250.000 hectare de culturi înființate în toamna anului 2021, vor beneficia de un ajutor de stat sub forma unui grant financiar în valoare de 365 de milioane de lei.
Conform MADR, sprijinul oferit a fost stabilit la 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100%, prevăzut în procesul – verbal de constatare și evaluare a pagubelor. Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător și se obține prin înmulțirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal.
Potrivit specialiștilor, toate compensațiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar pentru fiecare cultură afectată reprezintă maximum 40% din cheltuielile eligibile. Este vorba despre patruzeci de procente din cheltuielile tehnologice prevăzute în tehnologiile cadru la culturi din recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală.