Fermierii din zonele afectate de arșiță spun că recoltele vor fi reduse la jumătate în această toamnă și acest lucru va duce la noi scumpiri în piețe și magazine, scrie Digi24.
Vara aceasta am avut cel mai lung val de caniculă din istorie pentru România. Culturile de porumb sunt compromise, iar însămânțările de toamnă întârzie din cauza lipsei ploilor.
„Vară ca aceasta eu nu am întâlnit de când profesez meseria de agricultor, o vară fără precipitații absolut deloc. Astfel cultura de porumb este diminuată cu 50-60% din potențialul de producție pe care îl avea în luna iunie”, spune Nicolae, fermier de peste 20 de ani.
„În vestul țării, terenurile sunt atât de uscate încât utilajele agricole care lucrează pământul lasă în urma lor un praf gros, asemeni zonelor deșertificate. Toate pierderile vor trebui acoperite cumva.
Cheltuielile în plus ale fermierilor se vor transforma, automat, în scumpiri la produsele de bază”, susține Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24.
Guvernul a promis ajutoare pentru fermierii afectați de seceta severă.
În România, canicula şi lipsa precipitațiilor au distrus mii de hectare de terenuri agricole. Seceta a afectat culturi înfiinţate în primăvara anului 2024, în special porumb şi floarea-soarelui, pe o suprafaţă estimată de circa două milioane de hectare, la nivel naţional.
Pentru a opri cât mai rapid efectele schimbărilor climatice, autorităţile încep să investească în sisteme de irigaţii, în împăduriri şi în domeniul energiei verzi.
Se consideră că este nevoie de investiții masive urgente în sistemele de irigaţii. România are 9 milioane de hectare de terenuri agricole, însă nici măcar o treime nu sunt irigate.
Vezi și: Seceta a făcut prăpăd în România. Fântânile seacă și oamenii primesc apă cu porția