- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Seceta face grave probleme și în septembrie. Românii primesc apă menajeră de la pompieri sau cumpără metri cubi întregi de la companii private

11 Sep, 10:51 • Bumbeneci Diana
Apă cu porția în localitățile afectate de secetă. Românii primesc provizii de la pompieri.
Seceta face grave probleme și în septembrie. Românii primesc apă menajeră de la pompieri sau cumpără metri cubi întregi de la companii private

Seceta din vara aceasta continuă să aibă efecte majore în teritoriu. În multe localităţi din ţară oamenii au rămas fără apă în fântâni, iar în lipsa unei reţele proprii singura lor speranţă stă în pompierii care vin periodic cu cisterna. Sunt și români care sunt nevoiți să meargă kilometri întregi pentru a cumpăra, însă preţurile au ajuns la noi praguri record: pentru un metru cub de apă oamenii scot din buzunar între 100 şi 150 de lei.

Pompierii oferă apă cu porția pe timp de secetă

Localitatea Buda Crăciunești din Buzău este situată la limita cu judeţul Prahova și este una dintre zonele cu mari probleme atunci când vine vorba despre alimentarea cu apă. Din cauza secetei, fântânile au secat, iar pentru mulţi localnici singura variantă este să aştepte ajutorul pompierilor.

Localnic: Mai sunt fântâni în pădure, se duc și mai aduc din alte sate, dar prost.

Localnic: Se duc în alte comune și iau apă potabilă pentru mâncare și tot ce trebuie.

Vezi și: România ar putea să spună ADIO recoltelor de porumb și floarea-soarelui. Seceta a distrus tot! Cifre oficiale

seceta
seceta

Sorin Șerban, șef Seviciul Voluntar pentru Situații de Urgență: „E a treia zi când aducem apă în satul Buda Crăciunești. În prima zi am adus trei mașini, adică 9 note. A doua zi a venit în sprijin și autospeciala de la Pătârlagele de 10 tone. De 50-60 de ani nu au fost aceste probleme în care efectiv a scăzut pânza freatică, fântânile nu mai au apă”.

Loren Pascu, inspector şef ISU Buzău: Apa pe care o aducem este menajeră, nu este apă potabilă și este folosită în special pentru uz casnic. Săptămâna trecută tot la fel am mai adus într-una dintre zile 44 de tone.

Cei care îşi permit, merg să cumpere apă din Prahova, însă prețurile sunt foarte mari. Un metru cub a ajuns să coste între 100 și 150 de lei, iar în cazul distribuitorilor privați care vin la porțile oamenilor și își prezintă ofertele, apa costă 150 -200 de lei.

Localnică: Am făcut trei fântâni și ne descurcăm foarte greu, dar dacă Dumnezeu nu ne mai dă apă din pământ, ce să facem?

Daniel Țiclea, prefectul judeţului Buzău: „Am stat de vorbă cu oamenii de aici, cel puțin cinci gospodării am întâlnit și toți spun: domnule am bolnav, am bătrân de îngrijit la pat, lăsați-mi apă măcar pentru bolnav, să am cu ce să îl spăl. Sunt situații față de care statul român nu are voie să rămână în inacțiune”.

Deși suntem în 2024, localitatea nu are o reţea de apă proprie. Un proiect în acest sens există, însă termenul de finalizare este anul 2027.

Vezi și: Sudul ţării ar putea ajunge noua Sahara în 30 de ani. Ce soluții ar mai putea salva România de secetă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult