- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Seceta pedologică din acest an nu a afectat recolta de cartofi. Cultivatorii vor reuși, cel mai probabil, să își amortizeze investițiile, dar profitul este pus sub semnul întrebării

04 Oct, 21:57 • Stefan Simion
În contextul în care seceta din acest an a afectat serios recoltele de legume, fructe și cereale de pe întreaga suprafață cultivată a țării, culturile de cartofi nu au fost aproape deloc afectate. Cel puțin în județul Harghita, producătorii spun că au strâns deja recolta de pe jumătate de suprafață cultivată și, potrivit estimărilor lor, producția ar trebui să fie cuprinsă între 18 și 40 de tone la hectar.
Seceta pedologică din acest an nu a afectat recolta de cartofi. Cultivatorii vor reuși, cel mai probabil, să își amortizeze investițiile, dar profitul este pus sub semnul întrebării

Recoltarea cartofilor în județul Harghita este în plină desfășurare, dar jumătate din recolta de pe o suprafață de 6.000 ha a fost deja adunată de agricultori. Pentru ca fermierii să-și amortizeze cheltuielile, producția ar trebui să fie de peste 20 de tone pe hectar, potrivit publicației Szekelyhon.ro

Seceta pedologică din acest an nu a afectat recolta de cartofi din județul Harghita

Ploile din ultima vreme au încetinit procesul de recoltare, dar recoltarea a început cu trei săptămâni înainte de debutul vremii ploioase, astfel încât agricultorii au reușit să adune suficientă recoltă încât să facă o estimare cât mai apropiată de adevăr. Astfel, potrivit estimărilor acestora, producția pe hectar variază între 18 și 40 de tone pe terenurile unde lucrările au fost finalizate, o producție considerată normală.

Citeste si Cât au ajuns să coste cartofii în piețele de la noi. Nu se mai poate numi „leguma săracului”!

Zsolt Romfeld, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Hargita, a declarat, pentru sursa citată, că producţia de cartofi ar fi putut fi chiar mai bună de atât dacă distribuția precipitațiilor în zonă ar fi fost mai uniformă. Potrivit specialistului de la Direcția Agricolă, ploile nu au venit întotdeauna la momentul potrivit sau au venit în cantități mari dintr-odată, iar perioadele ploioase au alternat cu cele foarte călduroase. Cu toate acestea, județul nu s-a confruntat cu seceta pedologică, ce a compromis mii de hectare de culturi în întreaga țară.

Cultivatorii vor reuși să își amortizeze investițiile, dar sunt șanse reduse să iasă pe profit

Specialistul menționează faptul că o recoltă sub 20 de tone pe hectar este nerentabilă. El spune că prețul de vânzare en gros va fi cel mai probabil cuprins între 1,5 și 2 lei pe kilogram, iar pentru cartofii destinați industriei prețul este de aproximativ 1,3 lei.

cartofi

În contextul acestui interval de prețuri, recolta ar trebui să fie de cel puțin 20 de tone la hectar astfel încât investițiile cultivatorilor să fie amortizate. Pentru a ieși în profit, recolta ar trebui să depășească 20  de tone la hectar.

Citeste si Scandal la marile supermarketuri! Românii, taxați suplimentar pentru pungile de plastic la fructe și legume

În judeţul Hargita, în acest an, fermierii au cultivat cartofi pe aproape 6.000 hectare, dintre care 4.500 hectare sunt destinate cartofilor care merg pe piață, iar restul de 1.500 hectare aparţin micilor producători care cultivă în general pentru consumul propriu.

Cât costă cartofii în piețele din România

În piețe, „leguma săracului” nu mai poate fi cumpărată cu 1 leu -1.5 lei/ kg, ci a ajuns să coste chiar și 6 lei. Supermarketurile comercializează chiar și cartofi din import care se vând cu 2 lei kilogramul, în timp ce cartofii românești ajung la 6 lei/ kilogram. Prețurile au crescut considerabil pentru că, la nivelul țării, producția a scăzut ca urmare a secetei pedologice.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult