Recoltarea cartofilor în județul Harghita este în plină desfășurare, dar jumătate din recolta de pe o suprafață de 6.000 ha a fost deja adunată de agricultori. Pentru ca fermierii să-și amortizeze cheltuielile, producția ar trebui să fie de peste 20 de tone pe hectar, potrivit publicației Szekelyhon.ro
Ploile din ultima vreme au încetinit procesul de recoltare, dar recoltarea a început cu trei săptămâni înainte de debutul vremii ploioase, astfel încât agricultorii au reușit să adune suficientă recoltă încât să facă o estimare cât mai apropiată de adevăr. Astfel, potrivit estimărilor acestora, producția pe hectar variază între 18 și 40 de tone pe terenurile unde lucrările au fost finalizate, o producție considerată normală.
Citeste si Cât au ajuns să coste cartofii în piețele de la noi. Nu se mai poate numi „leguma săracului”!
Zsolt Romfeld, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Hargita, a declarat, pentru sursa citată, că producţia de cartofi ar fi putut fi chiar mai bună de atât dacă distribuția precipitațiilor în zonă ar fi fost mai uniformă. Potrivit specialistului de la Direcția Agricolă, ploile nu au venit întotdeauna la momentul potrivit sau au venit în cantități mari dintr-odată, iar perioadele ploioase au alternat cu cele foarte călduroase. Cu toate acestea, județul nu s-a confruntat cu seceta pedologică, ce a compromis mii de hectare de culturi în întreaga țară.
Specialistul menționează faptul că o recoltă sub 20 de tone pe hectar este nerentabilă. El spune că prețul de vânzare en gros va fi cel mai probabil cuprins între 1,5 și 2 lei pe kilogram, iar pentru cartofii destinați industriei prețul este de aproximativ 1,3 lei.
În contextul acestui interval de prețuri, recolta ar trebui să fie de cel puțin 20 de tone la hectar astfel încât investițiile cultivatorilor să fie amortizate. Pentru a ieși în profit, recolta ar trebui să depășească 20 de tone la hectar.
În judeţul Hargita, în acest an, fermierii au cultivat cartofi pe aproape 6.000 hectare, dintre care 4.500 hectare sunt destinate cartofilor care merg pe piață, iar restul de 1.500 hectare aparţin micilor producători care cultivă în general pentru consumul propriu.
În piețe, „leguma săracului” nu mai poate fi cumpărată cu 1 leu -1.5 lei/ kg, ci a ajuns să coste chiar și 6 lei. Supermarketurile comercializează chiar și cartofi din import care se vând cu 2 lei kilogramul, în timp ce cartofii românești ajung la 6 lei/ kilogram. Prețurile au crescut considerabil pentru că, la nivelul țării, producția a scăzut ca urmare a secetei pedologice.