- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Seceta și furtunile aduc scumpiri de peste 300% la tarabele cu legume. Cât ajung să coste varza, castraveții, roșiile și ardeii

21 Jun, 14:16 • Bocioacă Bianca
Scumpiri uriașe la legume din cauza temperaturilor ridicate alternate de furtuni devastatoare. În piețe, unele prețuri sunt și de trei ori mai mari decât la producători.
Seceta și furtunile aduc scumpiri de peste 300% la tarabele cu legume. Cât ajung să coste varza, castraveții, roșiile și ardeii

Românii care vor să cumpere legume de pe piața autohtonă vor plăti și de trei ori mai mult față de anul trecut. Temperaturile ridicate și furtunile au distrus până la 80% din culturile de varză din Dâmbovița și Teleorman, lucru care a dus la scumpirea semnificatică a legumelor în piețele agro-alimentare.

De exemplu, varza se vinde acum, la producător, cu aproximativ 1,2 lei/kg. În piețe, prețul ajunge la 3 lei/kg, pentru că producția este mult mai mică anul acesta, cultura fiind afectată de ploi și grindină.

Citește și: Cât costă închirierea unui șezlong pe litoralul românesc în iunie. Prețurile în Vama Veche rivalizează cu cele din Mamaia, cea mai scumpă stațiune

Seceta aduce scumpiri uriașe la legume

Totodată, temperaturile ridicate au făcut ca roșiile să fie culese mai devreme. În piață, kilogramul de roșii se vinde cu pânp la 12 lei, iar de la producător prețul pleacă de la 70 de bani, pentru o calitate mai slabă, și ajunge până la 3 lei/kg, pentru o calitate mai bună, scrie Antena 3 CNN.

Castraveții sunt și ei foarte scumpi anul acesta. În piețe, castraveții se vând cu 6 lei/kg, în timp ce de la producător pleacă cu prețul de 1 leu/kg. Cei mai scumpi sunt, însă, ardeii kapia, care pleacă de la producător la un preș de 15 – 16 lei/kg și ajung să fie vânduți în piețe cu 25 – 30 de lei/kg.

Kilogramul de cartofi noi se vinde cu 1,5 lei/kg, în timp ce în piață ajunge până la 5 lei/kg. Pentru vinete, prețul stabilit de producători este cuprins între 3 și 5 lei/kg. La tarabă, vinetele se vând cu 8 lei kilogramul.

Citește și:  Adevăratul motiv pentru care legumele și fructele de import sunt mai ieftine. Marile supermarketuri vin cu explicații