- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Secretarul de stat Alin Chitu a demisionat din Ministerul Finanțelor. Care este motivul

26 Nov, 11:52 • Fundeanu Madalina
Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Alin Chițu și-a dat demisia ieri. Acesta are intenția de a reveni în sectorul privat.
Secretarul de stat Alin Chitu a demisionat din Ministerul Finanțelor. Care este motivul

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Alin Chițu și-a dat demisia ieri. El a fost eliberat, la cerere din funcție, printr-o decizie a prim-ministrului Marcel Ciolacu. Decizia a fost publicată vineri în Monitorul oficial, potrivit informațiilor transmise de profit.ro.

Alin Chitu și-a dat demisia din Ministerul Finanțelor

Așadar, Alin Chitu și-a dat demisia cu intenția de a reveni în sectorul privat. Chițu era unul dintre specialiștii aduși la Ministerul Finanțelor din sectorul privat.

„Alin Chițu a învățat că echibrul între sistemul privat si cel public este esențial. Și mai ales că fără plus valoarea pe care sistemul privat o poate aduce, statul nu poate deveni eficient din punct de vedere economic”, a declarat fostul președinte ANAF Mirela Călugăreanu, după citirea știrii privind plecarea lui Chitu de la Finanțe.

Anterior numirii la Finanțe, unde a fost susținut de PNL, fără să facă parte din vreun partid politic, Chițu a fost director în cadrul unei companii de consultanță.

Te-ar putea interesa și: Autostrada Moldovei: Un nou termen estimat pentru finalizarea lucrărilor de pe lotul 2. Anunțul făcut de directorul CNAIR

Alin Chitu
Alin Chitu

Ministerul de Finanţe vinde din 27 noiembrie o nouă serie de titluri de stat Fidelis

Potrivit Ziarul Financiar, Ministerul Finanţelor publice va derula în perioada 27 noiembrie-15 decembrie o nouă rundă de finanţare prin titluri de stat Fidelis, prin care investitorii persoane fizice împrumută statul român.

În ediţia de iarnă a Fidelis, cu numărul 14, statul român iese cu cinci tranşe de subscriere: trei în lei şi două în euro.

Tranşele în lei sunt structurate astfel: dobândă de 6,10% pe an pentru titlurile de stat scadente în decembrie 2024, 7,1% pe an pentru cele scadente în decembrie 2024 valabilă doar pentru donatorii de sânge, şi 7,25% pe an pentru titlurile scadente în decembrie 2026.

Pentru euro, statul plăteşte dobânzi de 4% pe an pentru titlurile de stat scadente în decembrie 2024 şi 5,5% pentru cele scadente în decembrie 2028, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial.

Titlurile de stat în lei au o valoare nominală de 100 de lei, iar cele în euro de 100 de euro.

Aceste titluri de stat sunt neimpozabile. Odată încheiată perioada de subscriere, acestea ajung la Bursa de Valori Bucureşti de unde orice investitor le poate cumpăra. Aici însă preţul va depinde de raportul dintre cerere şi ofertă şi de condiţiile din economie.

Vezi și: Cod roșu de viscol și ninsori în 6 județe din România! 20 de drumuri naționale și porturile de la Marea Neagră au fost închise. Autoritățile sunt în alertă!

Urmărește Daily Business pe Google News