Ștefan Mandachi este un renumit antreprenor, investitor, producător de film, dar și mentor de afaceri. Bărbatul susține că România a făcut pași importanți în sfera antreprenoriatului în ultima perioadă, dar încă se confruntă cu un deficit uriaș la capitolul educație financiară și antreprenorială, iar mulți antreprenori încă suferă la capitolul mentalitate, în special în ceea ce privește perseverența, conform Wall-Street.ro.
Într-un interviu acordat pentru sursa citată, renumitul antreprenor a discutat despre contextul deficitar prin care a trecut România în ceea ce privește dezvoltarea mediului antreprenorial, despre cum poate fi îmbunătățită educația, dar și despre cum și-ar dori să se schimbe percepția despre România.
În ceea ce privește mentalitatea, Ștefan Mandachi este de părere că România a pornit pe acest drum cu un dezavantaj uriaș, trecând printr-o perioadă în care spiritul antreprenorial a fost descurajat de regimul comunist din considerente de doctrină.
„Mentalitatea este un dar inestimabil pe care îl primim de la cei din jurul nostru. Noi, în România, am avut jumătate de secol de comunism, perioadă în care mușchiul minții de antreprenor s-a atrofiat.
În comunism, era o fărădelege să ai o gândire de tip antreprenorial sau capitalist, orientată spre profit. Erai socotit un dușman al poporului”, a declarat Ștefan Mandachi.
Din punctul lui de vedere, contextul de dinainte de 1998 a creat un mare dezavantaj pentru români la începutul noii ere în România.
„Ca atare, în raport cu alte state din vest, noi am pornit în democrație cu o mentalitate traumatizată, defectă, nu din vina noastră”, a mai spus omul de afaceri.
De asemenea, mai spune el, acesta este motivul penrtru care sunt foarte puțini antreprenori în România în raport cu media europeană, oferind ca exemplu Cehia, care are de trei ori mai mulți antreprenori decât România, deși ei au o populație de două ori mai mică decât a noastră.
„Suntem în urmă, dar nu mai puțin talentați. Suntem cel puțin la fel de înzestrați, ca să nu zic că-i depășim pe mulți prin originalitate, creativitate și inventivitate. Ceea ce ne lipsește nouă este perseverența. Capitulăm prea ușor și găsim scuze prea repede. Și perseverența se dobândește prin educație financiară”, a punctat omul de afaceri sucevean.
O parte pozitivă, conform lui Ștefan Mandachi, este aceea că în ultimii pașii făcuți în zona antreprenorială din România sunt colosali.
„Acum 15-20 de ani antreprenorii erau netolerați și suspectați pentru orice minim profit, acum lucrurile s-au schimbat. Lumea a înțeles că antreprenorii țin în spate economia.
Oamenii încep să priceapă că grație antreprenorilor se construiesc căi ferate, școli, spitale și se achită pensiile. Fără taxele și impozitele achitate la timp de antreprenori, statul intră în colaps”, a adăugat Ștefan Mandachi.
Citește și: De ce majorarea salariului minim nu este obligatoriu o veste bună. Angajatul plăteşte taxe de 41%
Ștefan Mandachi, antreprenorul care a fondat și lanțul de restaurante Spartan, atrage atenția asupra impactului pe care l-a avut în rezultatele antreprenorilor faptul că au ales să se educe.
„Avem tot mai mulți oameni de afaceri prosperi. De ce? Pentru că antreprenorii au început să investească în propria educație financiară. Antreprenorii citesc mai mult decât media populației.
În programele mele de mentorat pentru antreprenori am antrenat mulți oameni de afaceri însetați de cunoaștere financiară, ahtiați să învețe strategii, planificare și tehnici de marketing”, a mai spus Ștefan Mandachi.
Pe de altă parte, deși Ștefan Mandachi susține că antreprenorii au început să investească în educația proprie, din păcate, suntem pe ultimul loc din Europa la capitolul investiție în educația financiară.
„O familie din România investește în medie 4 euro pe lună în educare. Absurd de puțin. Apoi, 42% dintre elevi sunt analfabeți funcțional. Adică recită un text, dar nu-l pricep. A putea să dai glas unei înșiruiri de semne nu e suficient într-o societate capitalistă”, a punctat omul de afaceri.
Acesta mai spus că datele arată că circa 75% dintre români nu au intrat niciodată într-o bibliotecă și că este evident că din acest procent o parte sunt antreprenori.
„Eu strig cât e ziua de mare, pe toate canalele mele, că doar cu lectura dai lovitura. Cu lectura și cu acțiunea. De fapt, cu autoeducația”, a mai spus Mandachi.
Afaceristul a pus la cale un program complex de mentorat pentru antreprenori împreună cu Iancu Guda și alți 10 traineri profesioniști în vânzări, psihologie, networking și leadership, numit Bizz Accelerator.
„Am inclus cât mai mulți mentori care să împartă cu discipolii experiența lor. Și cine sunt mentorii? Oamenii de afaceri care au trăit sute de eșecuri, dar care nu au capitulat. Din contră, au făcut milioane de euro profit”, a mai declarat Ștefan Mandachi.
Cât despre mentori, Ștefan Mandachi susține că aceștia fac diferența, iar studenții au nevoie de inspirație, de motivație și de exemple mult mai concrete decât modelele teoretice.
Omul de afaceri a povestit că, pe vremea când era elev sau student, tânjea după un mentor cu „mindset de creștere”.
„Aveam lipite pe pereți zeci de afișe din reviste cu oameni de afaceri bogați pe care visam să îi cunosc. Sunt sigur că și de mine au nevoie tinerii și antreprenorii, de aceea vreau să vin în întâmpinarea lor”, a mai spus Ștefan Mandachi.
Afaceristul susține că educația aduce lumină în business, iar societatea noastră are nevoie de exemple concrete de succes.
„Este o nevoie uriașă de modele. Acestea dau credibilitate maximă. Nu pledoaria, nu sfaturile răsuflate, ci experiențele personale ale antreprenorilor de succes. Exact asta fac eu în cursurile mele live. Interacționez cu antreprenorii, le răspund întrebărilor și le explic cum aș proceda eu dacă aș fi în locul lor”, a adăugat Mandachi.
În opinia lui, eficiența educației antreprenoriale poate fi crescută prin exemple personale, prin prezentarea de strategii personalizate și prin explicații pe studii de caz, într-un mod cât simplu, concret, transparent.
„Toate programele de educație antreprenorială online aduc un plus în societate dacă sunt predate de oameni care au făcut afaceri la firul ierbii, nu de tehnicieni, analiști și teoreticieni”, a explicat omul de afaceri.
În ceea ce privește spiritul antreprenorial, Ștefan Mandachi este de părere că modelul Emiratelor Arabe Unite, cu precădere ce se întâmplă în Dubai, și modelul american trebuie studiate și în România.
„Aici, antreprenorii sunt respectați și e admirată performanța financiară. Antreprenorul are cea mai importantă contribuție din societate din punct de vedere economic. Acest aspect ar trebui clarificat încă de la grădiniță. Elevilor ar trebui să li se explice rolul fundamental al antreprenorului într-un stat”, a mai spus Ștefan Mandachi.
Acesta mai crede în România și în forța antreprenorilor de la noi, iar dacă aceștia din urmă ar fi sprijiniți și încurajați, am putea depăși toate țările din Europa de Est, inclusiv Polonia, Cehia, Ungaria.
„Visul meu este ca România să ajungă un El Dorado al antreprenorilor, să fim cunoscuți pe toată planeta ca o țară prosperă, antreprenorială, cu un mindset de lideri, nu de subordonați altor mentalități”, a mai spus Mandachi.