Sectorul IT a atras toți mai mulți absolvenți de liceu și învățământ superior, precum și pe mulți dintre cei care și-au schimbat carierele. Salariile, după cum se laudă angajatorii, sunt atractive, iar acest lucru îi motivează să opteze pentru a lucra în marile companii care și-au făcut apariția pe piața din România, după cum transmite Adevărul.ro.
În ciuda salariilor oferite în țară și beneficiilor fiscale, mulți dintre absolvenții de automatică și calculatoare se îndreaptă către locurile de muncă în sectorul IT din străinătate, spun angajatorii local. Universitățile din România scot, anual, numere impresionante de specialiști, iar aceștia sunt extrem de căutați și apreciați la nivel internațional.
Potrivit reprezentanților din industria IT, o proporție semnificativă a tinerilor din România optează să emigreze către alte țări importante din Europa în căutarea jobului pe care și l-au dorit dintotdeauna. Adesea, absolvenții sunt contactați de angajatori fără să fi aplicat pentru vreun post în mod activ.
Citește și: Cutremur în sectorul IT! Concedieri în masă la doi dintre marii jucători, NTT Data și Cognizant
„Chiar dacă e un domeniul destul de bine plătit în România, ne confruntăm cu această problemă. Angajații tineri, care au experiență și sunt foarte bine instruiți, primesc oferte de la companii din străinătate. Foarte mulți dintre ei aleg să accepte aceste oferte și renunță la locurile de muncă din țară. Putem spune că este un dezavantaj pentru noi, iar acest lucru trebuie să ne dea de gândit, deoarece trebuie să găsim metode prin care să-i ținem în țară”
, au precizat reprezentanții unei mari companii de IT din Iași.
Potrivit experților, există mai multe motive pentru care multe companii străine își îndreaptă atenția către forța de muncă din România. Aceștia argumentează că tinerii absolvenți reprezintă o mână de lucru mai accesibilă din punct de vedere financiar, dar foarte bine pregătită.
„Nivelul de la noi este foarte ridicat, cel puțin în IT. Tinerii ies foarte bine pregătiți din facultate, mult mai bine instruiți decât absolvenții din alte țări. La noi, încă din liceu, elevii capătă noțiuni foarte avansate. Deci, nu este de mirare că sunt la mare căutare și că străinii ajung să îi contacteze. Totodată, fiind vorba de Europa de Est, forța de muncă este mai ieftină, cel puțin la prima angajare.
Chiar și așa, reușesc să obțină salarii mai mari decât în România, pentru posturi similare. Avem mulți foști angajați care, în momentul de față, ocupă funcții de conducere în companii mari din străinătate, din țări precum Olanda, Germania sau Anglia”, au adăugat reprezentanții companiei.