va aproba în şedinţa care va avea loc joi un proiect de lege privind Codul Silvic. În baza proiectului de lege se reglementează înfiinţarea Registrului Forestier Naţional pentru evidenţa exploataţiilor forestiere, pentru evidenţa proprietăţilor din FFN (Fondul Forestier Naţional), pentru facilitarea prin modalităţi informatice a avizărilor şi raportărilor între diferite entităţi publice şi monitorizarea implementării serviciilor silvice.
Documentul legislativ mau face referire și la constituirea Consiliului Naţional al Silviculturii (CNS) a cărei funcţionare se reglementează prin hotărâre a Guvernului. Principalul scop al CNS este urmărirea exercitării în condiţii de etică profesională şi respectarea standardelor profesionale de către personalul silvic.
Proiectul privind Codul silvic reglementează clar obligaţiile şi drepturile proprietarilor de terenuri forestiere, diferenţia pentru micile (până la 10 ha) şi marile proprietăţi forestiere (peste 10 ha).
Tot în cadrul acestui proiect se definesc serviciile ecosistemice ca obligaţia proprietarului de asigurare a condiţiilor pentru regenerarea pădurii, evitarea degradării pădurii şi promovarea regenerării naturale atunci când este posibil din punct de vedere tehnic.
Mai mult, se impune obligativitatea elaborării Normelor referitoare la provenienţa lemnului, provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi cele privind provenienţa şi circulaţia materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului.
Vezi și: Ninge viscolit în mai multe județe. ANM anunță prognoza 21-24 martie. Nou cod galben de vreme severă
Guvernul condus de Marcel Ciolacu va adopta şi un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.
Va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru modificarea şi completarea OG nr. 15/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente reducerilor procentuale şi corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice pentru Programul operaţional sectorial Mediu 2007-2013 şi pentru Programul operaţional Infrastructură mare 2014-2020.
„Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează suportarea de la bugetul de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare anuale aprobate cu această destinaţie, a corecţiilor financiare şi reducerilor procentuale stabilite pentru contractele de achiziţie publică finanţate din Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Astfel, pentru contractele de achiziţie publică/contractele de achiziţie sectorială, încheiate de beneficiarii Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027, a căror procedură de atribuire a făcut obiectul verificării la nivel naţional, plata corecţiilor financiare şi a sumelor aferente reducerilor financiare va fi asigurată din bugetul de stat„, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Prin intermediul unei noi ordonanţe de urgenţă se vor stabili unele drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naţionale şi a unor cheltuieli determinate de pregătirea şi executarea unor misiuni în afara teritoriului naţional, în vederea realizării şi menţinerii capabilităţii aferente achiziţiei Sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2 şi a altor programe de înzestrare.
„Luând în considerare necesitatea urgentării reglementării unor drepturi specifice personalului de specialitate din structurile care vor avea în dotare sistemele de avioane fără pilot la bord Bayraktar TB2, în mod asemănător personalului care exploatează avioanele multirol ale Forţelor Aeriene, sistemele de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) ori sistemele de instalaţii mobile de lansare rachete anti-navă (SIML), prin proiectul de act normativ se aigură un mod echitabil de acordare a drepturilor, similare celor acordate personalului faţă de care s-au recunoscut deja astfel de drepturi financiare, în cadrul altor programe de înzestrare aflate în derulare (tip „Guvern la Guvern”) „, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.
Ai putea citi: Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul mult așteptat de 5 milioane de români. „Avem totul, termenele sunt foarte scurte”