Protestul fermierilor și transportatorilor continuă și astăzi după eșecul negocierilor pe care aceștia le-au avut cu reprezentanții guvernului. După cum se arată pe site-ul Palatului Victoria, premierul marcel Ciolacu organizează o ședință de urgență cu oficialii care, într-o formă sau alta, sunt implicați în gestionarea acestei situații.
Guvernul transmite că astăzi, de la ora 09:30, va fi organizată o „întâlnire de lucru cu vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.”
Te-ar putea interesa și: Solicitările transportatorilor nu au fost aprobate în totalitate. COTAR respinge plafonarea a prețului RCA la 4500-5000 de lei pentru camioane
Ministerul Finanțelor este singurul care nu va fi reprezentat de către șeful său în această discuție despre protestul fermierilor, Marcel Boloș fiind astăzi plecat la Bruxelles. Cu toate acestea, el a declarat înainte de a se întâlni cu oficialii europeni că este de acord cu șase dintre revendicările celor care participă la protestul fermierilor și transportatorilor. De asemenea, el a subliniat faptul că unele dintre măsurile cerute ar pute încuraja evaziunea fiscală, conform News.ro.
„Sunt şase măsuri cu care am fost de acord. Legea prevenţiei, spre exemplu, să fie aplicată numai pentru acele fapte care nu sunt de natură de evaziune fiscală. Suntem de acord. Nimeni nu a spus că nu este de acord. Simplificarea procedurală şi partea de digitalizare, care tot pe dumnealor îi interesează, suntem de acord şi vom elabora un pachet de măsuri în acest sens”, a declarat Marcel Boloş după protestul fermierilor și transportatorilor.
În ceea ce privește protestul fermierilor și transportatorilor, Boloș a subliniat și faptul că unele dintre revendicările avansate de cei care au ieșit în stradă țin și de competența Comisiei Europene și că adoptarea unor măsuri fără consultarea oficialilor europeni ar putea pune în pericol subvenții în valoare de 13 miliarde de euro.
„Aşa cum am precizat şi protestatarilor, zona aceasta de revendicări care ţine de decizia Comisiei Europene, cu toate că noi înţelegem şi suntem de acord trebuie prezentate Comisiei Europene pentru ca decizia să fie una care nu se întoarce împotriva dumnealor. Noi am precizat că orice jalon şi orice măsură care ţine de angajamentele cu Comisia Europeană, chiar dacă, să zicem, mâine Guvernul României s-ar angaja şi ar lua-o, ar însemna o întoarcere împotriva dumnealor.
Pentru că suntem în situaţia în care Comisia Europeană are toate argumentele necesare pentru suspendarea fondurilor şi măsurile care ţin de fondurile europene. De aceea am socotit de cuviinţă să fim foarte prudenţi în analiza acestor revendicări şi să nu-i punem în dificultatea în care, spre exemplu, subvenţiile prin plăţile directe care se fac din fondurile europene în valoare de 13 miliarde de euro ar fi periclitate”, a adăugat Marcel Boloş după protestul fermierilor și transportatorilor.
Ministrul a adăugat și faptul că revendicările de la protestul fermierilor și transportatorilor pot încuraja evaziunea fiscală. El a vorbit în acest caz de acele cereri care vizează politici precum: e-Factura, cu e-Transport sau e-Sigiliul.