În mai puțin de 24 de ore, Guvernul României se va reuni pentru a discuta măsurile esențiale legate de viitorul financiar al țării. Noul Executiv, condus de premier, va încerca să găsească soluții pentru deficitul bugetar, care se preconizează că va crește.
Ședința de Guvern de mâine, programată la Palatul Victoria, va adresa o serie de măsuri economice ce afectează veniturile și cheltuielile cetățenilor. Este posibil însă ca această ședință să fie amânată dacă nu vor exista avizele necesare pentru implementarea noilor reglementări fiscale. În acest caz, Guvernul ar putea opta pentru o întâlnire a coaliției de guvernare, iar ședința oficială ar putea fi reprogramată pentru sâmbătă, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Carrefour dă jumătate din bani înapoi clienților, la achiziționarea următorului produs de sezon. Oferta este limitată, până pe 24 decembrie
foto: bani
Printre principalele măsuri economice care vor intra în vigoare la 1 ianuarie se numără înghețarea pensiilor, salariilor bugetarilor și alocațiilor. Aceste măsuri sunt impuse de necesitatea de a reduce deficitul bugetar, care, fără intervenții, ar putea ajunge de la 8,5% la 11% din PIB, punând presiune pe bugetul național. Pensiile nu vor mai fi indexate cu rata inflației, iar pensionarii cu venituri mici vor primi un ajutor anual unic, în locul creșterii periodice. Acest ajutor va înlocui o indexare care, în mod normal, ar fi aplicată pentru a compensa scumpirile din economie. Aceasta va reprezenta o pierdere de aproximativ 300 de lei pentru pensionarii români, având în vedere că pensia medie este de 2.700 de lei.
Alocațiile pentru copii, care ar fi trebuit să fie ajustate conform inflației, vor rămâne la valoarea actuală, de 70 de lei, ceea ce reprezintă un alt aspect negativ pentru bugetele familiilor cu copii. De asemenea, salariile demnitarilor vor rămâne nemodificate, cu excepția faptului că noii parlamentari vor primi aproximativ 10.000 de lei pe lună.
O altă măsură care ar putea fi introdusă este eliminarea voucherelor de vacanță, în valoare de 1.600 de lei, destinate angajaților din sectorul public. Eliminarea acestora ar aduce o economie de aproximativ 2 miliarde de lei la bugetul statului, iar discuțiile sunt încă în desfășurare pentru a stabili dacă vor fi menținute sau nu.
În paralel, statul va continua politica de înghețare a angajărilor în sectorul public, cu excepțiile deja menționate în domeniile sănătății, educației și ordinii publice, unde se face loc pentru angajări, în funcție de necesitățile instituțiilor respective.
Te-ar mai putea interesa și: Bonus de 1000 de lei la salariu pentru acești români. Cine sunt angajații care primesc bani în plus de sărbători