- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ședință istorică pentru milioane de români. BNR ia o nouă decizie majoră, după ce dobânda cheie a fost redusă

07 Aug, 09:33 • Bugiu ⁠Ana Maria
Consiliul de administraţie a Băncii Naţionale a României (BNR) se reunește miercuri într-o nouă şedinţă, dedicată problemelor legate de politică monetară. La ultima ședință, care s-a desfășurat luna trecută, Consiliul a decis reducerea dobânzii cheie la 6,75%.
Ședință istorică pentru milioane de români. BNR ia o nouă decizie majoră, după ce dobânda cheie a fost redusă

Consiliul de administraţie a Băncii Naţionale a României (BNR) se reunește miercuri într-o nouă şedinţă, dedicată problemelor legate de politică monetară.

Ultima întâlnire a avut loc în luna iulie a anului acesta, unde Consiliul de administraţie BNR a hotărât reducerea dobânzii cheie la 6,75% pe an.

Te-ar putea interesa și: ROBOR 5 august. BNR aduce vestea cea mare pentru românii care au credite în LEI

foto: ședință Banca Națională Română

În cadrul ședinței precedente, membrii Consiliului de administrație a BNR au căzut de comun acord că scăderea recentă a ratei anuale a inflației, care a avut și o perspectivă de continuare pe o traiectorie mai joasă decât cea estimată înainte, împreună cu îndoielile persistente pe termen lung, justifică o reducere prudentă a ratei dobânzii de politică monetară.

„07.08.2024 – Şedinţa Consiliului de administraţie pe probleme de politică monetară

Decizie de politică monetară și aprobarea Raportului asupra inflației – august 2024”, se arată în calendarul de pe site-ul BNR.

Context despre decizia BNR

Decizia BNR a intrat în vigoare cu data de 8 iulie 2024, în urma ultimei ședințe de la începutul lunii iulie, este o ajustare strategică, destinată înspre sprijinirea condițiilor economice interne, aceasta fiind prima modificare de la începutul anului trecut, când a crescut de la 6,75% la 7%.

Hotărârea Consiliului de administrație a Băncii Naționale Române a fost determinată de factori, precum:

  • o creștere economică mai lentă decât cea prevăzută
  • o expansiune a deficitului de cont curent

Ultimele informații indică o creștere a economiei românești, în special în primul trimestru al anului acestaa, cu 0,4%. Totuși, deficitul de cont curent s-a dublat în ultimul an.

Cu toate acestea, oficialii Băncii Naționale Române cred că reducerea dobânzii cheie va reprezenta o „redresare economică” și va contribui și la reducerea deficitului de cont curent.

Există, totuși, un efect pozitiv cu privire la ultimele decizii. Se înregistrează o scădere a ratelor dobânzilor la creditele existente, iar această acțiune poate fi sprijini consumul și investițiile, reprezentând fundamentul pentru o creștere economică sustenabilă.

Te-ar putea interesa și: BNR a verificat băncile din țară. S-au găsit multe nereguli în București