- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ședință urgentă la Guvern, din cauza inundațiilor din România. Premierul Ciolacu anunță primele măsuri luate

16 Sep, 13:22 • Bumbeneci Diana
Inundațiile sunt o problemă majoră în România, motiv pentru care Guvernul caută soluții rapide. Premierul Ciolacu cheamă toți reprezentanții ministerelor în ședință.
Ședință urgentă la Guvern, din cauza inundațiilor din România. Premierul Ciolacu anunță primele măsuri luate

Guvernul

se va reuni în şedinţă, în cursul zilei de luni, la ora 15,00, la Palatul Victoria. Premierul Marcel Ciolacu şi-a anulat participarea la redeschiderea Fabricii de cărămidă Wienerberger din satul buzoian Sătuc din comuna Berca programată pentru luni şi a convocat o şedinţă extraordinară de Guvern cu scopul de a găsi rapid forma de ajutor potrivită pentru românii afectați de viituri.

Ședință urgentă la Guvern din cauza viiturilor

Încă de la primele ore ale dimineții, Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul s-ar putea reuni într-o şedinţă pentru a aproba măsuri de sprijin suplimentare pentru sinistraţii din zonele afectate de inundaţii.

Am discutat cu vicepremierul înainte de a avea întâlnirea cu ambasadorii ţărilor membre ale UE pentru a veni rapid cu anumite ajutoare care exced Rezervelor Statului, este posibil să facem astăzi şedinţă de Guvern”, a precizat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a ținut să mai explice și că urmează să fie aprobate măsuri de natură financiară.

Oricum este o dislocare şi din partea pompierilor şi din partea Armatei, sunt 15 judeţe mobilizate pe zonă. Este o coordonare unică. Cu domnul vicepremier Predoiu am mai avut discuţii şi azi noapte şi astăzi de dimineaţă. O să ne implicăm. (…) În primul rând să facem curăţenie, să vedem ce nu se mai poate recupera şi acolo o să intervenim”, a arătat Ciolacu.

Vezi și:Ninge ca în plină iarnă în România! Locurile în care stratul de zăpadă a trecut de 5 centimetri

Premierul a completat că pentru a se putea interveni în continuare eficient este nevoie să nu mai plouă. În acest context, prognozele meteo arată că în perioada următoare vremea se va ameliora.

În primul rând, să nu mai plouă şi prognozele arată că, din acest moment, intrăm într-o normalitate. Azi noapte am avut o monitorizare din oră în oră şi nu numai în zona Galaţi şi în zona Iaşi. În zona Iaşi am anticipat, făcusem centre de logistică, anticipând eventuale probleme în zonă, Vaslui, Botoşani, dar, de această dată, Dumnezeu a ţinut cu noi”, a mai declarat Ciolacu.

Acesta a punctat că amploarea precipitaţiilor a fost una foarte mare în zonele inundate.

„În primul rând eu nu am avut nicio informare. În al doilea rând, să ştiţi – cu natura nu poţi să te pui. În acest moment, în schimb, am mutat toţi specialiştii şi de la Iaşi, pentru că ei ţin ca şi organizare administrativă de Iaşi, şi experţii de la Apele Române din Bucureşti, am făcut o solicitare şi către mediul academic, la Universitatea de Construcţii, dacă se pot face anumite investiţii, ca să nu se mai întâmple acest lucru. Faţă de 2013, cantitatea de apă a fost de aproape trei ori mai mare, era foarte greu să poţi gestiona o asemenea furie a naturii”, a explicat premierul Ciolacu.

Ai mai putea citi: Românii afectați de inundații primesc ajutoare pentru refacerea caselor. Marcel Boloș: „Fiecare persoană va avea parte de sprijinul nostru”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult