Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a declarat joi că mijloacele prin care se recuperează debitele de la an la an trebuie impulsionate. Totodată, se doreșste intensificarea executării silite.
„Trebuie să accelerăm şi să impulsionăm mijloacele prin care recuperăm acele debite care se rostogolesc de la an la an şi să intensificăm executarea silită. Şi, aici, o să am o mare nevoie de Ministerul de Finanţe ca să ne ajute să modificăm un pic Codul de procedură fiscală. Împreună cu o parte din partenerii sociali am avut discuţii pe această modificare, pe partea de administrare.
Chiar dacă am reuşit să facem modificarea pe partea de inspecţie fiscală, n-am reuşit pe partea de administrare a veniturilor, dar sper ca în lunile următoare să putem să modificăm Codul de procedură fiscală şi să dăm o mai mare elasticitate şi să acordăm, bineînţeles, şi un credit celor care sunt oneşti, dar care, la un moment dat, pot să treacă printr-o perioadă dificilă şi trebuie să fie ajutaţi ca să parcurgă această perioadă mai nefericită din activitatea lor, dar, în acelaşi timp, să avem şi noi instrumentele pentru a putea recupera de la cei care chiar nu înţeleg niciodată că trebuie să plătească ceea ce au de plată”, a declarat șeful ANAF, Lucian Heiuș.
Citește și: ANAF a publicat ghidul celor care au investiții în criptomonede. Ce obligații fiscale vor avea aceștia
Cu privire la modernizarea ANAF, Lucian Heiuș speră ca „greutățile” întâmpinate în procesul de achiziții publice „să nu fie o piedică în demararea și achiziționarea serviciilor IT” fără de care instituția nu poate implementa marile proiecte de modernizare, finanțate din PNRR.
Acesta a subliniat faptul că proiectele de digitalizare vor duce la o schimbare a modului în care contribuabilii vor interacționa cu ANAF, dar și la creșterea eficienței prin instrumentele care vor fi puse la dispoziție, potrivit Agerpres.