- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șeful Casei Naționale de Pensii dă vestea cea mare. Ce conțin primele 100.000 adeverințe cu pensia recalculată

22 Jul, 15:04 • Bumbeneci Diana
Șeful Casei de Pensii confirmă : 100.000 adeverințe cu pensia recalculată trimise. Ce conțin noile documente.
Șeful Casei Naționale de Pensii dă vestea cea mare. Ce conțin primele 100.000 adeverințe cu pensia recalculată

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu a transmis că primele adeverințe cu pensia recalculată au fost trimise către Poșta Română. Oficialul CNPP a explicat ce conțin noile adeverințe.

Șeful Casei Naționale de Pensii dă vestea cea mare

O parte din casele de pensii teritoriale au terminat deja schimbarea dosarelor pensionarilor în sistem și au trecut la listarea deciziilor de recalculare. În aceste zile au fost trimise primele adeverințe către Poșta Română.

Pe marginea acestui subiect, Daniel Baciu a explicat că în prima zi au fost trimise 100.000 de adeverințe și că procesul continuă până la 15 august. Din 15 august, deciziile cu pensia recalculată vor fi trimise pensionarilor.

De azi am început să avem calupuri de decizii pe care colegii mei le-au verificat, listat prin semnătură, iar printr-un borderou pus deasupra acestor decizii au fost trimise către Poșta Română.

Ne apropiem de 100.000 de decizii trimise în prima zi. Numărul va crește de la o zi la alta, astfel încât de azi până la 15 august să trimitem marea majoritate a deciziilor către pensionari”, a spus Baciu.

Oficialul a mai explicat că Poșta nu va trimite instantaneu deciziile spre pensionari, deoarece trebuie trimise în plic și cu confirmare de primire.

Ce vor găsi pensionarii

„Va exista o întârziere între momentul în care noi trimitem aceste decizii către Poștă și momentul în care ele vor intra în posesia pensionarilor. Acest plic conține o serie de elemente cum ar fi suma care va fi virată pensionarilor, anii munciți.

Aceste decizii de recalculare vor fi trimise cu confirmare de primire și vor fi înmânate titularilor”, spune Baciu.

Conform sursei citate, este posibil ca unii pensionari să primească deciziile și după 1 septembrie. În acest sens, Daniel Baciu nu a exclus această posibilitate.

Citește și: Data la care ajung deciziile de recalculare pentru beneficiarii de pensie. Simona Bucura Oprescu: „Am făcut totul ca să fie echitate”

Daniel Baciu, despre pensii
Daniel Baciu, despre pensii

„Într-o lună trebuie să trimitem către Poștă un număr cât mai mare de decizii, urmând ca ele să ajungă la beneficiari. Astfel încât la 1 septembrie, toți pensionarii să primească toate pensiile crescute”.

Beneficiarii de pensii din România vor avea pe document înscrise atât valoarea pensiei de azi, cât și pe cea recalculată.

„Adeverința cu pensia recalculată va conține și pensia veche pe care pensionarul o ia în acest moment plus punctajul anual pe care aceasta s-a calculat.

Evident că această adeverință, ce va fi trimisă în plic, va conține noua pensie. Dar și anii munciți de pensionari: stagiu contributiv, stagiul necontributiv și stagiul asimilat”.

De altfel, va fi luată în calcul și formula de calcul, penalitățile, dacă ele există.

Care este formula pentru calculul pensiei

  • VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.
  • VPR =81 lei
  • Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.
  • Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).
  • Punctele de contributivitate: punctajul realizat.

Puncte stabilitate conform noii legi a pensiilor

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

– 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

Citește și: Pensiile vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Daniel Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult