Un medic de familie din Gorj descrie situația prin care sunt nevoiți să treacă cei din sistemul sanitar în perioada sezonului rece. Medicul, care este și președintele Patronatelor Medicilor de Familie din Gorj, consultă pacienții la lumina unei veioze, iar ca să ajungă la serviciu atunci când e de gardă se folosește de lanternă, obiect extrem de util şi pentru pacienţii care ajung seara la cabinet, iluminatul extern fiind raţionalizat.
Președintele Asociației Patronatelor Medicilor de Familie din Gorj, doctorul Mihai Moisescu, a trecut la măsuri drastice pentru a face economie la energia electrică, relatează Gazeta de Sud.
Mihai Moisescu își desfășoară activitatea ca medic de familie la Motru și centrul de permanență din Cătunele. În perioadele cu gărzi consumul de electricitate în clădire și în afara clădirii pe timp de noapte a fost eliminat complet.
Pentru cabinet a fost păstrată o veioză cu un bec cu led. De asemenea, iluminatul la exteriorul imobilului a fost oprit. Medicul Mihai Moisescu a precizat că și-a achiziționat o lanternă pe care o utilizează în momentul în care iese din clădire sau când vin pacienți, pentru ca aceștia să vadă să intre în cabinet, la consultație.
”Pentru iluminatul exterior am oprit tot, de asemenea, și am cumpărat o lanternă pe care o folosesc atunci când este nevoie. Asta este situația în care am ajuns. Nu prea avem de ales, pentru că atunci când îți vine factura o plătești și nu mai comentezi, că altfel te trezești că ești debranșat. O ducem greu mai ales că majoritatea medicilor de familie au salariul minim pe economie pe cartea de muncă și nu își permit să iasă la pensie”, a declarat Mihai Moisescu.
Medicii de familie nu se încadrează în ordonanța care prevede plafonarea prețurilor la utilități și sunt nevoiți să se descurce cu un buget decontat de Casa de Asigurări de Sănătate:
„Cabinetele medicale nu sunt prinse nicăieri, nici la spitale nici la mici și mijlocii nici la concerne atomice, noi nu existăm. Am încercat și eu marea cu degetul, ia să trimit aici la mici și mijlocii, deci mă pot aștepta la un kW de 4 lei, de 1 leu, poate 60 de bani.”
Pentru centrele de permanență unde face gărzi, caldura este asigurată pe lemne: „Ne-am cumpărat lemne la cabinet la alt preț decât le-am cumpărat anul trecut. Vor veni oamenii, îi rog, pentru că nu vrea nimeni să vină să mă ajute, primăria n-are oameni, să vină oameni să spargă lemne.”
În București, medicii și managerii spitalelor au ajuns în pragul disperării din cauza facturilor la energie. Sunt unități care în ultima lună au primit de la furnizorii de electricitate facturi de peste o jumătate de milion de lei!
Criza energetică a băgat spaima în cadrele medicale din România. Medicii se tem că rămân fără tratamente. Acum, cadrele medicale se tem că, din cauza facturilor uriașe la energie, spitalele vor sărăci. Iar asta se traduce printr-o lipsă a tratamentelor vitale pentru pacienți, deoarece managerii unităților medicale vor avea nevoie de mult mai mulți bani pentru a plăti facturile și vor lua din bugetul pentru achiziții.
Spitalul Sfântul Pantelimon a anunțat prin reprezentanții săi că numai luna trecută a plătit jumătate de milion de lei pentru electricitate și gaz. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, este o creștere cu mai mult de 30%.
Și aceleași facturi majorate au fost livrate cam tuturor spitalelor din București.
De exemplu, „Bagdasar Arseni” a plătit numai pentru electricitate 300.000 de lei. Aici, medicii au ajuns să se teamă că nu vor mai avea bani pentru a putea achiziționa medicamentele necesare tratamentelor pacienților internați. Potrivit Antena 3, reprezentanții spitalului Bagdasar Arseni spun ca CAS alocă de mai bine de 10 ani aceeași suma pentru tratamentul bolnavilor, care pornește de la 1600 de lei, în funcție de nevoile și patologia fiecărui pacient. Însă, având în vedere noile prețuri din piața medicamentelor, această sumă este foarte mică în momentul de față și nu ajunge nevoilor curente.
O altă îngrijorare este legată de stocurile de medicamente, căci unele spitale deja au rămas fără tratamentele esențiale. Din câte se pare, situația e foarte gravă fiindcă mulți importatori refuză să mai aducă medicamente din cauza prețurilor scăzute, iar profitul fiind foarte mic nu rentează pentru un astfel de business.