Pașapoartele sunt un document indispensabil. Un român poate călători în Uniunea Europeană doar cu buletinul, dar cu toate acestea, în restul țărilor, documentul este unul de bază, relatează ziare.com.
Ultimele informații arată că există patru tipuri de culori pentru pașapoartele obișnuite, în întreaga lume, dedicate cetățenilor: roșu (vișiniu), negru, albastru și verde. Statele UE au propus în mai multe rânduri menținerea unei culori comune, concret, vișiniul, cu scopul de a nuanța diferențierea de celelalte țări.
Popoarele aleg culorile care să reflecte religia și cultura, așa cum afirmă Claire Burrows, reprezentant al companiei britanice De La Rue. Responsabilul care lucrează la firma care realizează pașapoarte încă din 1915 povestește că țările islamice preferă culoarea verde. Pe de altă parte, nuanțele mai închise sunt mai preferate de alte zone, pentru că ele se murdăresc mai greu. Decizia este una comună, adoptată la nivelul a 65 de state ale lumii (din 249). Alți specialiști precizează că nuanța din pașapoarte are legătură inclusiv cu geografia și politica.
Citește și: Acte paşaport 2023. Care sunt taxele în funcţie de tipul paşaportului şi în cât timp se eliberează
România utilizează 5 tipuri de culori pentru diferite categorii de pașapoarte. Mai exact, nuanța vișiniu este folosită pentru documentul electronic folosit de cetățenii care călătoresc, negru (diplomatic), bleumarin (de serviciu), vișiniu cu model (pentru persoane care nu au cetățenie), albastru (pentru refugiații care sunt recunoscuți), gri (document de călătorie pentru protecție subsidiară).
Roșu (vișiniu) este cea mai comună alegere pentru copertarea pașapoartelor. Documentele de această nuanță sunt folosite de cele mai multe ori de țările comuniste sau fost-comuniste. Pe de altă parte, albastrul este următoarea culoare din clasament, reprezentând „lumea nouă”.
Majoritatea țărilor musulmane au pașapoartele verzi, spunându-se că nuanța a fost preferata Profetului Mahomed. Cele mai rare documente sunt cele negre, regăsite în țări din Africa în mare parte.
Te-ar putea interesa și: Acesta este pașaportul cu care călătorii pot intra fără probleme în 180 de ţări! Cum arată topul celor mai puternice documente de călătorie din lume