Senatul a votat pentru extinderea listei localităților în care, din cauza poluării, cetățenii se pot pensiona mult mai devreme, susține avocatnet.ro. Așadar, persoanele care au locuit în zonele menționate cel puțin trei decenii își vor putea încheia activitatea profesională cu 2 ani mai devreme, fără nicio penalizare.
Până la ora actuală, patru propuneri legislative pentru extinderea listei sunt prezente în Parlament. Proiectul implementat de senatori are în vedere modificarea Legii 263/2010, în așa fel încât inclusiv locuitorii de pe o rază de 8 kilometri față de localitățile poluate se vor putea pensiona mai devreme.
Mai exact, regula va fi aplicată și pentru municipiul Codlea, din județul Brașov. Potrivit inițiatorilor, Codlea ar trebui să apară pe această listă, având în vedere că „a fost afectata de poluare timp îndelungat, încă de la înfiinţarea Uzinei «Colorom»”. Acesteia i se vor alătura și localitățile din județul Arad, precum Horea, Cicir, Mandruloc, Vladimirescu. Dreptul la încheierea activității profesionale mai rapidă se explică prin activitățile în domeniul poluării la care cetățenii au participat, precum extracția, prelucrarea sau chiar și utilizarea de ammoniac și a altor derivate, cum ar fi plumbul, sulful, azotul, fosforul, zincul, manganul, clorul, printre multe altele.
Citește și: Este oficial! Sute de mii de pensionari primesc bani în plus la pensie
Procedura este în dezbatere încă din decembrie 2022 și pentru localitățile Desești, Satulung, Șișești, Cicârlău, Copalnic Mănăștur și Remetea Chioarului, toate din județul Maramureș. Inițiatorii spun că „Studiile efectuate în aceste zone arată că speranţa de viaţă este cu 6 – 10 ani mai scăzută decât media naţională (din cauza poluării – n. red.), până la data de 31 decembrie 2030 finalizându-se programele de depoluare”. Al patrulea proiect prezentat până acum în Parlament vizează aplicarea regulilor menționate anterior și pentru orașul Comănești, județul Bacău.
Conform proiectului de lege, persoanele care au locuit în această zonă pot intra mai devreme la pensie, fără a li se aplica anumite penalizări, așa cum se întâmplă în cazul încheierii activității profesionale anticipate parțiale. Lista localităților poluate a fost extinsă de mai multe ori în 2022, iar la ora actuală, mai multe propuneri au fost initiate și așteaptă un răspuns din partea responsabililor.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Preț RECORD pentru certificatele de poluare! 12.000 de uzine și fabrici, afectate. Care este planul Uniunii Europene