O categorie de români va primi salarii mai mari, începând din această toamnă, potrivit bugetul.ro.
Complexul Energetic Valea Jiului a anunțat,printr-un comunicat, majorarea veniturilor, care se va întâmpla după data de 15 septembrie.
Ei bine, pe lângă pensionari, și unii angajați se vor bucura de venituri mai mari, din septembrie. Angajaţii Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) vor primi cu 300 de lei în plus chiar din prima lună de toamnă, fiind salarii mai mari în raport cu rata inflației.
Te-ar putea interesa și: Elevii care nu au luat BAC-ul pot avea salarii babane. Au de ales din 10.000 de job-uri disponibile
foto: salarii mai mari
CEVJ, Sindicatul Muntelui și administrația firmei au stabilit în Contractul Colectiv de Muncă această sumă, care este necesară pentru a acoperi scumpirea alimentelor și a serviciilor.
„Astfel, începând cu data de 15 septembrie anul curent, fiecare salariat al CEVJ va beneficia de o creştere a salariului tarifar cu o sumă de peste 300 de lei/angajat.
Această majorare vine ca urmare a creşterii inflaţiei şi a valorii coşului minim necesar pentru un trai decent.
Ne bucură că în momentul de faţă Contractul Colectiv de Muncă se respectă în integralitate, toate drepturile prevăzute în CCM şi, implicit, în contractele individuale de muncă fiind plătite la zi”, se spune în comunicat.
Nu doar angajații de la CEVJ vor avea venituri mai mari. De la 1 ianuarie, între 25% și 33% dintre salariații din țara noastră, care au normă întreagă, vor avea salarii mai mari. Acest lucru se datorează implementării directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Guvernul a aprobat în luna iunie această lege.
„De prevederile Directivei, începând cu 1 ianuarie 2025, va beneficia până la o treime din forţa muncă angajată cu normă întreagă din România (aproximativ 1,8 milioane de salariaţi), altfel spus, toţi cei cu venituri mici.
Ponderea salariului minim brut în câştigul mediu brut urmează să se majoreze de la nivelul factual de circa 40% la sfârşitul lunii iunie (faţă de salariul mediu brut efectiv înregistrat în iunie), spre 48 până la 52% (în funcţie de negocieri) din câştigul salarial mediu brut estimat pentru 2025 de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză”, se menţionează în analiza despre „Transpunerea în România a Directivei 2041/2022 privind salariile minime adecvate”.
Salariul minim brut în România este, în prezent, 3.700 de lei.
Te-ar putea interesa și: Cu câte salarii poți cumpăra un apartament în București, în 2024. Topul celor mai accesibile orașe din România