Un exemplu concret este cel al treilea compartiment al sertarului pentru detergent, adesea trecut cu vederea sau folosit greșit.
Majoritatea mașinilor de spălat sunt prevăzute cu un sertar împărțit în trei compartimente. Cel marcat cu „II” este destinat detergentului principal. Aici se pune detergentul pentru un ciclu standard de spălare – fie că este lichid, pudră sau capsulă (deși capsulele se pun, de regulă, direct în tambur).
Compartimentul cu simbolul unei flori este rezervat balsamului de rufe sau sau oțetului alb, dacă îl folosiți în locul balsamului convențional, sau altor aditivi pentru clătire. Se toarnă o cantitate mică de balsam, exact până la linia indicată. O cantitate mai mare va bloca sistemul fără să facă haina mai moale.
Citeste si Când se pune, de fapt, balsamul de rufe în mașina de spălat. De asta hainele tale nu miros frumos
Însă cel marcat cu „I” stârnește adesea confuzie. Contrar a ceea ce cred mulți utilizatori, acest compartiment nu este pentru detergent. El este special conceput pentru programul de prespălare – un ciclu opțional, dar extrem de eficient atunci când hainele sunt foarte murdare sau pătate.
Prespălarea are loc înainte de ciclul principal și ajută la slăbirea murdăriei, facilitând o curățare mai profundă. Tot ce trebuie să faci este să adaugi o cantitate mică de detergent în compartimentul „I” și să selectezi programul de pre-spălare de pe panoul de control al mașinii.
Specialiștii recomandă utilizarea acestei funcții mai ales pentru hainele copiilor, echipamentele de sport sau hainele de lucru – adică acele articole vestimentare care au nevoie de o curățare mai intensă. Totuși, pre-spălarea nu este necesară în cazul rufelor ușor murdare, deoarece poate consuma apă și detergent inutil.
Folosirea corectă a tuturor compartimentelor din sertarul mașinii de spălat nu doar că optimizează eficiența spălării, dar prelungește și durata de viață a maşinii de spălat. În plus, te ajută să economisești timp și resurse, obținând în același timp haine curățate în mod optim.