- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Servicii gratuite pentru românii fără asigurare medicală. Cine beneficiază de noua decizie a Guvernului

21 Jun, 19:11 • Bumbeneci Diana
Românii fără asigurare medicală vor avea acces la serviciile pentru depistarea afecțiunilor oncologice. Guvernul a adoptat o hotărâre oficială în acest sens.
Servicii gratuite pentru românii fără asigurare medicală. Cine beneficiază de noua decizie a Guvernului

Românii care nu au calitatea de asigurat se vor putea bucura de de servicii pentru depistarea timpurie a afecțiunilor oncologice, precum și de servicii pentru confirmarea diagnosticului. După ce sunt diagnosticați cu o formă de cancer, acești pacienți vor fi tratați gratuit prin Programul Național de Oncologie. Guvernul a adoptat o hotărâre oficială în acest sens.

Servicii gratuite pentru românii fără asigurare medicală

Conform unei hotărâri aprobate de Guvern în ședința de vineri, persoanele neasigurate vor avea acces la servicii esențiale pentru depistarea precoce a afecțiunilor oncologice și confirmarea diagnosticului.

Actul normativ vizează continuarea implementării Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, modificările aduse vizând asigurarea accesului persoanelor neasigurate la servicii necesare pentru depistarea precoce a afecţiunilor oncologice şi la servicii de confirmare a diagnosticului, la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile clinice, la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile paraclinice şi la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti.

În același timp, persoanele neasigurate vor beneficia de aceleaşi servicii ca persoanele asigurate în vederea testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatic C şi la gravide, virusul HIV.

Hotărârea modifică HG nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale”, se anunță în comunicat.

asigurare medicală
asigurare medicală

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a explicat, joi, într-o declarație pentru Agerpres, că de la 1 iulie vor fi incluse servicii gratuite pentru pacienţii neasiguraţi în Planul Naţional de Cancer, care vor fi decontate de la bugetul de stat, după ce, la finalul anului trecut existau 204.722 de cazuri de cancer. valeria Herdea a precizat că doar persoanele neasigurate cu suspiciune sau cu diagnostic de cancer vor avea acces gratuit la serviciile medicale la fel ca persoanele asigurate.

Avem Planul Naţional de Cancer, în cadrul acestui plan s-au introdus servicii şi pentru neasiguraţi, ceea ce este un mare fapt faţă de alte ţări. Prin introducerea în acest plan naţional de cancer a acestui segment de populaţie, cel neasigurat, înseamnă că dânşii au acces la servicii de prevenţie – asta înseamnă că depistez precoce -, la servicii de diagnostic şi pot să acceseze şi planul de tratament. Deci este un mare pas înainte. Banii vin de la bugetul de stat, aici e diferenţa.

În Programul Naţional de Cancer există multe lucruri care intră acum, de la 1 iulie. Deci persoanele neasigurate, începând cu 1 iulie, vor avea acces la servicii de prevenţie, diagnostic şi tratament în cadrul Planului Naţional de Cancer, plată care va veni de la bugetul de stat. Se va deconta de la bugetul de stat în funcţie de câţi oameni se vor prezenta şi la câţi oameni se vor depista cazuri de cancer. Practic aceşti pacienţi neasiguraţi vor beneficia şi de investigaţii’, a declarat dr. Valeria Herdea.

Conform informațiilor preşedintelui CNAS, un neasigurat care merge la medicul de familie este consultat şi dacă în urma consultaţiei se stabileşte că s-ar putea să existe o suspiciune de boală neoplazică, de cancer, pacientul va fi trimis la investigaţii, la analize, după care va fi trimis la un specialist oncolog pentru investigaţii de specialitate, care îi va pune un diagnostic.

Se va face acelaşi parcurs ca la ceilalţi pacienţi, fiindcă e un drept constituţional într-o astfel de boală. Faptul că se asumă aşa ceva este mare lucru din punctul meu de vedere. (…) Gândiţi-vă că avem cancere de colon, cancere de esofag, avem cancere pulmonare, cancer de sân etc, e o mortalitate foarte înaltă, deci o astfel de măsură e foarte binevenită.

Planul Naţional de Cancer este unul din dezideratele cele mai importante pe care eu, personal, le apăr în acest mandat. Vă spun de ce, pentru că nu este normal să moară atâţia oameni şi atunci un astfel de plan, care e rodul muncii a foarte multor oameni, merită pus în aplicare şi merită sprijinit. Avem 204.722 de pacienţi cu cancer la 31 decembrie anul trecut şi 2.700 sunt de copii’, a afirmat dr. Valeria Herdea.

Citește și: Podul Giurgiu-Ruse va fi blocat de lucrări și în iulie 2024. Autoritățile anunță cum se va circula spre Bulgaria

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult