- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Serviciile medicale vor fi decontate de stat. Ce modificări vor avea loc de la 1 iulie

27 Jun, 19:42 • Fundeanu Madalina
Serviciile medicale care vor fi decontate de stat pentru toți românii. CNAS a transmis lista cu principalele modificări.
Serviciile medicale vor fi decontate de stat. Ce modificări vor avea loc de la 1 iulie

Cea mai mare noutate a modificărilor privind serviciile medicale, care vor intra în vigoare de la 1 iulie, va consta în introducerea de pachete de servicii de care pot beneficia persoanele asigurate și neasigurate, pentru depistarea unor afecțiuni grave, respectiv cancerele, hepatitele cronice B și C, iar la gravidă și HIV/SIDA, conform Antena 3 CNN.

CNAS a transmis lista cu principalele modificări privind serviciile medicale

  1. În asistența medicală primară, medicii de familie vor putea trimite și persoanele neasigurate la analize și la consultații de specialitate. Seriviile medicale în cauză vor fi decontate de casa de asigurări de sănătate, în cazul în care suspicionează că respectivul pacient ar putea avea o boală oncologică.
  2. Medicii de familie vor putea emite bilete de trimitere și pentru persoanele neasigurate, pentru testarea acestora pentru virusurile hepatitice B și C, dar şi pentru virusul HIV la femeile gravide. Seriviicle medicale de acest tip vor fi decontate, de asemenea, de CAS.
  3. Ca urmare a consultațiilor preventive din pachetul minimal din asistența medicală primară, medicii de familie vor emite pentru persoanele neasigurate bilete de trimitere pentru investigații paraclinice.
  4. De asemenea, în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate clinică, se vor acorda servicii persoanelor neasigurate pentru depistarea și confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică, implicit consultații, proceduri diagnostice și servicii medicale în scop diagnostic-caz. Medicii de specialitate din ambulatoriu vor avea posibilitatea de a emite bilete de trimitere la analize și către unitățile sanitare cu paturi, pentru spitalizări de zi, în vederea confirmării afecțiunii oncologice.
  5. Pentru accesul pacienților, atât asigurați cât și neasigurați, la serviciile medicale complexe de tip diagnostic-caz din ambulatoriu, se va renunța la condiția impusă furnizorilor care efectuează serviciile medicale de acest tip de a avea atât ambulatoriu de specialitate clinic, cât şi structură de spitalizare de zi în specialitatea respectivă.
  6. Va exista posibilitatea ca anumite servicii medicale în scop diagnostic-caz să se poată acorda de unități medicale mobile și caravane medicale, pentru a permite accesul persoanelor din zone izolate la servicii de depistare precoce a afecțiunilor oncologice, precum cancerul de sân și col uterin.
  7. Mai mult, furnizorii de servicii paraclinice vor putea efectua și deconta analizele prescrise pentru persoanele neasigurate pe biletele de trimitere emise de medicii de familie și de medicii specialiști, iar unitățile spitalicești vor putea deconta serviciile de spitalizare de zi acordate persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică, pentru confirmarea diagnosticului.

Citește și: Servicii gratuite pentru românii fără asigurare medicală. Cine beneficiază de noua decizie a Guvernului

serviciile medicale decontate de stat
serviciile medicale decontate de stat

Serviciile medicale de diagnosticare oncologică pentru românii neasigurați vor fi asigurate din bugetul de stat

În ceea ce privește serviciile medicale de diagnosticare oncologică acordate persoanelor neasigurate, finanțarea nu va fi realizată din contribuțiile plătite de asigurați, ci de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către FNUASS. În același mod se va finanța și testarea persoanelor neasigurate în scopul depistării hepatitelor cronice B și C, precum și a infecției HIV la gravidă.

Cât despre transpunerea în practică a ultimelor modificări, în intervalul de până la 1 iulie 2024 se vor publica schimbări și completări la unele acte normative subsecvente Contractului-cadru:

  • la Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru, în care se vor detalia toate măsurile anunțate;
  • la Ordinele MS/CNAS referitoare la biletele de trimitere la investigații paraclinice, respectiv la servicii medicale clinice/bilet de internare și la modul de completare al acestor documente – vor fi necesare noi formulare de astfel de bilete, cu rubrici adecvate modificărilor preconizate din Contractul-cadru;
  • la Ordinul CNAS referitor la documentele justificative privind raportarea activităţii realizate de furnizorii de servicii medicale şi medicamente;
  • la Ordinul MS/CNAS privind înregistrarea şi raportarea statistică a pacienţilor care primesc servicii medicale în regim de spitalizare continuă şi spitalizare de zi.

Vezi și: Deficit uriaș de personal în sectorul asistenței medicale, în Austria. Statul austriac oferă 2.500 de euro finanţare celor interesați să lucreze în acest domeniu