Serviciul de Informații Externe (SIE) a lansat în urmă cu puțin timp o licitație prin care vrea să cumpere medicamente de peste 7 milioane de lei, informează antena3.ro. Anunțul a fost publicat pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (S.E.A.P), acolo unde apare lista produselor farmaceutice căutate.
SIE a lansat o licitație pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (S.E.A.P), pentru achiziționarea produselor și preparatelor farmaceutice, în valoare totală de 7.603.381,34 lei. Ultimele informații arată că pe lista solicitărilor sunt prezente 430 de repere farmaceutice. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 15 mai, ora 15:00.
Printre medicamentele solicitate de SIE se regăsesc produse din categoriile diuretice, antiinflamatoare, antiinfecțioase intestinale, suplimente minerale, vitamine, diuretice, preparate antiacneice, preparate împotriva anemiei, antiinfecțioase și antiseptice pentru ginecologie și antifungice de uz dermatologic. În paralel, situația medicamentelor din România este una critică.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Mita, practicată și în spitale! O șefă de spital din Ploiești lua șpagă pe angajări. Unde ținea femeia ascunși banii?
Pacienții din țară se confruntă de la o lună la alta cu lipsa mai multor preparate farmaceutice uzuale din farmacii și spitale. Din acest punct de vedere, producătorii au tras un semnal de alarmă: costurile mari la energie și prețurile mici ale medicamentelor vor duce la dispariția mai multor produse. Cu toate acestea, producătorii precizează că nu au voie să vândă medicamentele la un cost mai mare decât cel stabilit prin „Catalogul național al prețurilor la medicamentele de uz uman eliberate cu prescripție medicală, autorizate de punere în piață” și „Catalogul public și prețurile de referință generice / biosimilare / inovative”.
Cele mai multe medicamente care lipsesc sunt cele destinate copiilor, afirmă farmacista Doinița Cocriș. Concret, președintele Colegiului Farmaciștilor din Suceava spune că România se confruntă cu o problemă în ceea ce privește antibioticele, dar și la nivelul medicamentelor pentru bolile cardiovasculare. Totodată, Cocriș spune că unele produse lipsesc acum din spitale tocmai pentru că numărul de intervenții a crescut de 3 – 4 ori.
„În anii trecuți au mai lipsit medicamente de pe piață, dar lipsurile erau punctuale. Acum e o problemă cu antibioticele, în special suspensiile orale pentru copii.
Tot timpul stăm pe telefon cu medicul și vedem ce avem noi în farmacie ca el să schimbe rețeta dacă e cazul. Și la antibioticele pentru adulți e problemă.
Și la medicamentele pentru bolile cardiovasculare sunt lipsuri”, a spus farmacista Doinița Cocriș, relatează bzi.ro.