- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sesizări anonime permise în universitățile din România. Ce prevede proiectul de lege

05 Aug, 17:31 • Preda Silvia
Proiect de lege pentru ca sesizările anonime să fie permise în codurile de etică ale universităților din România. Mai mulți parlamentari propun modificarea Legii învățământului superior.
Sesizări anonime permise în universitățile din România. Ce prevede proiectul de lege

Sesizările anonime ar putea permise în toate universitățile din România. Parlamentarii USR Simona Spătaru, Filip Havârneanu şi Andrei Miftode au depus, luni, un proiect de lege care prevede măsuri de sprijin pentru victimele abuzurilor sexuale din spaţiul universitar şi obligaţia autorităților să reglementeze în codurile de etică posibilitatea trimiterii de sesizări anonime.

Potrivit unui comunicat al USR, proiectul de lege vine pe fondul investigaţiilor media referitoare la fenomenul hărţuirii sexuale din universităţile din România.

Acest proiect defineşte sistemul de raportare şi de sancţionare a abuzurilor din mediul universitar şi le dă victimelor posibilitatea de a transmite sesizări sub protecţia anonimatului.

Citește și: Care era salariul extrem de generos al lui Alfred Bulai? Hărțuia studente și încasa mii de lei

«Fără profesori universitari abuzatori sexuali!» reprezintă un mecanism de apărare just și trebuie tratat cu seriozitate și responsabilitate, pentru ca mediul educațional să nu mai fie sinonim cu noțiunile de abuz și violență. Ligia Deca a uitat că în primăvara acestui an instituția pe care o conduce a scos din lege sesizările anonime care protejau bietele fete distruse emoțional. Le-a descurajat. Trauma lor nu a contat pentru Ligia Deca sau nu era reală dacă studentele nu se semnau cu tot numele din buletin. Este lamentabil că ministra Educației realizează ce instrumente are ca ministru abia când bubuie presa și societatea civilă”, spune deputatul USR Filip Havârneanu.

Proiect de lege pentru ca sesizările anonime să fie permise în codurile de etică ale universităților

„Prin aceste modificări legislative, vorbim despre ruperea tăcerii. Înlăturarea fricii și rușinii de a reclama abuzuri. Femeile trebuie încurajate să vorbească despre acest fenomen al abuzurilor de tot felul, fiindcă tăcerea încurajează abuzatorii să își găsească mereu victime. Iar noile generații de fete trebuie să primească educație și suport pentru a nu cădea victime ale unor suferințe ce le pot marca negativ întreaga viață”, susține senatoarea Simona Spătaru.

Legea actuală, fără a fi modificată, protejează astfel de comportamente abuzive, în timp ce studentele devin victime cu traume pe viață, a indicat USR.

E nevoie să intervenim și să fim mai specifici în lege pentru că, în aplicarea legii pe care tot ea propus-o, Ligia Deca a ales să excludă practic raportările anonime cu privire la abateri de la etică de orice fel, chiar și abuzurile sexuale cum sunt cele de la SNSPA. E un nărav al partidelor din arcul de guvernare să promoveze turnătorii până la funcții din fruntea statului român, dar să ignore victimele sau să persecute avertizorii de integritate”, arată deputatul USR Andrei Miftode.

Iniţiatorii proiectului fac un apel public către toate partidele să facă front comun şi să voteze pentru această propunere legislativă, „pentru universităţi sigure şi integre pentru toată lumea, dar mai ales pentru fete şi femei”.

Vezi și: Se vor face verificări în toate universitățile din țară. Ligia Deca: „Orice abatere de la normele de etică şi integritate va fi sancţionată aspru!”