Potrivit experților în macroeconomie, Guvernul a adoptat măsuri juridice, fiscale și economice, astfel încât investitorilor stărini le este mult mai simplu să investească în țara noastră.
„Fie că este vorba de înființarea unei entități noi sau despre extinderea prin deschiderea unei sucursale, aceștia se bucură de un grad ridicat de autonomie în deschiderea și administrarea afacerilor lor.
În ciuda provocărilor specifice României, precum birocrația, complexitatea legislativă, și ritmul lent de digitalizare, în primul trimestru din 2023 numărul companiilor străine din agricultură și industrii conexe a crescut cu peste 140%, iar pentru Olanda, Germania și Austria, mediul de business din România este tot mai atractiv”, se arată în analiza realizată de Accace.
Potrivit sursei citate, majoritatea business-urilor care urmăresc extinderea în România optează pentru deschiderea unei societăți comerciale cu răspundere limitată (SRL).
Durata aproximativă în care societatea poate deveni activă este de 12-14 zile.
Investitorii au remarcat că totuși, este loc de îmbunătățiri în procesul de digitalizare. De asemenea, afaceriștii încă se arată nemulțumiți de birocrația stufoasă și complexitatea legislativă.
„Există tendințe de debirocratizare, dar atingerea unei conformități depline necesită expertiză adecvată. De exemplu, chiar și în cazul celei mai simple manifestări a unei investiții străine în România, este obligatoriu să se respecte toate prevederile legale relative la societățile comerciale, Oficiul Registrului Comerțului, relațiile de muncă și dialog social, resurse umane și salarizare, drept fiscal, contabilitate, securitate și sănătate în muncă, drepturi reale, precum și o multitudine de alte acte normative care reglementează anumite categorii de activități”, explică Silviu Constantin, senior associate la Accace, citat de Economedia.
În cadrul aceleiași analize se arată că investitorii din Olanda, Germania și Austria activează și în domenii precum agricultură, sănătate, transport și energie.