Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat la România TV, că prevederile au rămas neschimbate, iar soțul supraviețuitor primește 50% din pensia defunctului.
„Cu privire la pensia de urmaș, prevederile au rămas neschimbate. Soțul supraviețuitor primește 50% din pensia defunctului.
Pensia defunctului se recalculează, iar urmașul va primi 50% din pensia recalculată, dar, cu alte cuvinte, avem 50% pentru un urmaș, 75% pentru doi urmași, 100% pentru mai mult de doi urmași.
După cum știți, în 2020 – 2021, în PNRR România s-a angajat că toate pensiile vor fi recalculate, iar plecând de la asta, acest ajutor era un beneficiu suplimentar. În 350/2023 nu se regăsește această prevedere.
Pensionar poți fi doar dacă ai stagiul minim de cotizare de 15 ani. Excepțiile sunt, cazurile de invadilitate, în cazul în care ai muncit o zi, dar ai avut un accident de muncă din cauza căruia ți-ai pierdut capacitatea de muncă, vei primi pensia de invaliditate sau pensia de urmaș”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, joi, la România TV.
Citește și: Pensie de urmaș 2024. În ce condiții beneficiezi de această alocație. Care este cuantumul ei în 2024
Aceasta este o compensație bănească de care beneficiază copiii şi sotul supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
Pensia de urmaș este diferită ca valoare în funcție de numărul de urmași. Mai exact, procentul aplicat la calcularea ei este de 50 % pentru un urmaș, 75% pentru doi urmași și 100% pentru trei sau mai mulți urmași.
Soţul supravieţuitor ia pensie de urmaș în următoarele condiții:
– la împlinirea vârstei-standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus;
– indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul l sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an;
– indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare din activităţi dependente.
Când ajunge la pensie poate opta să rămână cu pensia proprie sau cu jumătate din pensia soțului decedat, conform Casei Naționale de Pensii.
Vezi și: Pensie de urmaş în 2024. De câți ani de căsătorie este nevoie pentru încadrare la acest venit